Politiet er på plass på Nasjonalmuseet.

Foto

Stian Lysberg Solum / NTB

Aktivister forsøkte å lime seg fast på Munchs «Skrik»

Publisert: 11. november 2022 kl 12.59
Oppdatert: 11. november 2022 kl 12.59

Det var tidsskriftet Tidens ånd som først hadde saken.

– Det var en hendelse rundt halv 12. Det var to aktivister, og en tredje som filmet. De ble stanset av vakter, og det er ingen skade skjedd. De er pågrepet av politiet, og saken blir selvfølgelig anmeldt, sier Nasjonalmuseets pressekontakt Ole-Morten Fadnes til NTB.

«Skrik» er kjent over hele verden og Edvard Munchs mest kjente maleri. Illustrasjonsbilde. Foto: Heiko Junge / NTB

Munch-rommet er foreløpig stengt, men resten av museet er åpent som vanlig, og de håper å få åpnet Munch-rommet igjen snarest mulig.

Limrester

En av aktivistene sier følgende til Tidens ånd:

– Det hatet, sinnet og sjokket er noe vi spiller på, vi vil smekke folk ut av apatien, og i et kort tidsrom kan nå fram med samtalen vi ønsker å ha.

– Vi er på Nasjonalmuseet etter melding fra vektere om at de har kontroll på tre personer som forsøkte å lime seg fast til Skrik. Vi har kontroll på dem, og det er ingen skader på maleriet, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt til NTB.

Det er limrester på glassmonteren, skriver Oslo-politiet på Twitter.

Flere verk har fått gjennomgå

Flere lignende aksjoner mot kjente malerier har funnet sted andre steder i Europa de siste ukene, som oftest i form av at aktivistene limer seg fast eller kaster suppe, kake eller potetmos.

Blant verkene som har fått gjennomgå, er Leonardo da Vincis «Mona Lisa», Vincent van Goghs «Solsikker» og «Pike med perleøredobb». Alle maleriene var imidlertid dekket med glass, noe «Skrik» også var.

– Vi har alltid høy sikkerhet, vi passer på uerstattelig kulturarv hver dag, men vi har vært mer årvåkne den siste tiden. Denne typen aksjoner er imidlertid vanskelig å helgardere seg mot. Det er heldigvis ingen skade på verket, sier Fadnes.