Theodor Kittelsen – Langt, langt borte så han noe lyse og glitre, 1900.
Foto
Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Viser frem landets største kunstskatter

Publisert: 26. april 2021 kl 09.12
Oppdatert: 26. april 2021 kl 09.12

Når Blaafarveværket slår opp dørene i mai, er det med et tettpakket og variert program. Men særlig én utstilling stikker seg ut. – I sommer har vi fått lov til å være selveste Nasjonalmuseets forlengede arm, og skal vise frem 60 nasjonalskatter fra deres permanente samling, sier direktør Tone Sinding Steinsvik.

Utstillingen «Sommereventyr» følger 1800-tallets norske kunstnere på deres reiser i Norge og utlandet.

– Dette er malerier som har satt dype spor i norsk kulturhistorie. Kunstnerne bidro gjennom sine framstillinger av norske landskap og folkeliv til å forme oppfatningen av landets identitet og kulturelle betydning, sier Steinsvik, som opprettet museet sammen med sin mann i 1968.

En markering uten like

I år fyller Steinsvik 80 år, og utstillingen blir på mange måter en slags markering av hennes nærmere 45 år lange engasjement for 1800-tallets kunst.

– Jeg kunne i alle fall ikke fått en bedre feiring enn dette. Det er stort, og jeg gleder meg til å kunne vise denne gullalderkunsten til alle våre besøkende, sier hun.

Sommereventyr» inngår i «Kunsten kommer hjem», Nasjonalmuseets program for 2021

«Nytt» Kittelsen-museum og utstilling med Danny Larsen

Kittelsen-museet har fått et løft i 2021, med et nybygg som lyser, og vegger og tak tekket med kobber. Her kan publikum skue utover Tyrifjorden og Modums brede bygder fra et eget utsiktsrom. Museet bugner av Kittelsens kunst med store hovedverker som Nøkken som hvit hest, Bergtrold og Paa veien til gilde i Troldslottet.

– Kittelsen har levendegjort naturpoesien, mystikken og trollskap for oss alle. Vi er stolte av å ha innlemmet fire nye verker i samlingen, som nå teller cirka 100, sier kurator Sverre Følstad.

I galleriet på Kittelsen-museet vises også den første museumsutstillingen med Danny Larsen (f. 1981). Larsen er tidligere profesjonell snowboardkjører. Som selvlært kunstner har han utviklet sitt eget visuelle uttrykk, med bilder skapt av ørsmå prikker av akrylmaling.

Foto
Erik Werenskiold - En bondebegravelse 1883-1885. Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

– Danny Larsen lokker oss inn i mørket med sine motiver fra skogens og naturens mystikk. Denne egenskapen deler han med Kittelsen, sier kurator Sandra Lorentzen.

– En tid for kunst

 Vi tar selvsagt koronaforbehold, og gjør endringer om det blir nødvendig. Det er viktig for oss at alle besøkende føler seg trygge her, sier assisterende daglig leder Camilla Løchen, før hun legger til:

– Men jeg tror vi alle trenger litt kunst nå. Det er et avbrekk og et lyspunkt.

Foto
Edvard Munch – Dagen derpå 1894. Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland / Lathion, Jaques

Grunnet smittesituasjonen og strengere restriksjoner i omkringliggende kommuner velger Blaafarveværket en gradvis åpning av museet i mai.

8. mai – 21. mai: Åpent på Blaafarveværket, Haugfoss og Nyfossum på følgende datoer:

8., 9., 13., 14., 15. og 16. mai. Koboltgruvene og Kittelsen-museet holder stengt i denne perioden.

Fra 22. mai: Hele museet åpent som vanlig.

Foto
Danny Larsen – Morning fog. Foto: Danny Larsen

De oppfordrer alle til å sjekke nettsider og sosiale medier for å være oppdatert på åpningstider.