Kunstsamling med verk av flere kjente kunstnere funnet stuet bort i kjelleren på Kunsthøgskolen i Oslo.
Foto
Fredrik Hagen / NTB

Kunstverk av mange kjente kunstnere funnet i kjelleren på Kunsthøgskolen

Publisert: 8. mars 2021 kl 08.34
Oppdatert: 26. mars 2021 kl 11.11

Stuet bort mellom kontorrekvisita og malingsspann i kjelleren på Kunsthøgskolen står det hundrevis av kunstverk. Kunstverkene er lagd av kunstnere som Kjell Nupen, Per Kleiva, Per Ung, Kåre Tveter og Frans Widerberg. Disse navnene er kjent i dag, men har også vært ukjente studenter en gang og det er nettopp elevarbeider fra deres studieperiode som finnes i denne samlingen.

Det er høyere utdanning- og forskningsavisa Khrono, som skriver om kunstsamlingen ingen hittil har tatt fullt ansvar for, og avdekker hvordan kunstverk som stammer fram gamle Statens Kunstakademi har havnet ute av kontroll. Faktisk så mange som 455 verk fra studentene ble en del av samlingen gjennom en statlig innkjøpsordning, og helt fra 1954 ble det kjøpt inn elevarbeider med statlige penger.

Dag Erik Elgin er kunstner og tidligere professor ved kunstakademiet og Kunsthøgskolen. I 2010 valgte han å stille ut noen av verkene fra Statens Kunstakademi, i forbindelse med åpningen av de nye lokalene til Kunsthøgskolen.

– Jeg fant flere verk stemoderlig behandlet og lagret i et slags skjul, sammen med en snøfreser. Sammen med daværende rektor Cecilie Broch Knudsen fikk vi flyttet det til et varmt lager, sier Elgin til NRK.

Han mener samlingen må behandles med større grad av institusjonell bevissthet fremover.og mener den historiske verdien av samlingen er vesentlig.

Regnskapet for de innkjøpte elevarbeidene ligger i Riksarkivet. Noen verk er kjøpt for tusenvis av kroner, mens noen så lite som 40 kroner tilbake i 1955/56. Det startet med 2000 kroner på statsbudsjettet for 1954 til «sers verdifulle elevarbeid» fra det som da het Statens akademi for malere og billedhoggere.