Kistefos seiret i en årelang strid om betaling av kunstavgift
Kulturdepartementet gir Kistefos medhold i sak mot kunstforbund.
Kulturdepartementet har vedtatt å gi Kistefos Museum fullt medhold i en årelang strid om innbetaling av 2,6 millioner kroner i kunstavgift for fire skulpturer som står utstilt ved museet. Det skriver Klassekampen.
Kunstavgiften ble etablert i 1948 for å gi kunstnerne en andel av verdiskapingen i kunstmarkedet. Ifølge lov om kunstavgift kan Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) kreve inn 5 prosent i avgift for offentlig omsetning av kunst over 2000 kroner. Pengene som blir samlet inn, skal deles ut til kunstnere gjennom tilskudd, stipend og priser.
Stridens kjerne har vært om skulpturene kan regnes som omsetning i Norge selv om selger befinner seg i utlandet.
Bildende Kunstneres Hjelpefond har hevdet at det kan de, fordi kunsten er kjøpt inn for visning i Norge og kjøper også befinner seg innenlands.
Usikkerhet om fortolkning
Selv om Kistefos får medhold, sier departementet at det er knyttet usikkerhet til hvordan loven skal fortolkes. Blant annet står det i vedtaket at «ordlyden i lov og forskrifter kunne antakelig ha vært klarere».
– Når kriteriene for hva som skal anses som «omsetning i Norge», ikke er klart definert, kan det få negative konsekvenser for fondets inntekter. Dette rammer i sin tur kunstnerne og ny kunstproduksjon i Norge, sier sier Hege Imerslund, direktør for Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH), til Klassekampen.