Innen 1. mars skal 15 norske museer ha kjøpt kunst for til sammen 36 millioner kroner
Før jul bevilget regjeringen, som et koronatiltak, til sammen 36 millioner kroner til 15 museer over hele landet som var øremerket kunstinnkjøp. Disse innkjøpene skal være gjort i løpet av innebærende kvartal, selv om de to første kvartalene i 2021 vil se begredelig ut på besøksfronten.
De 15 museene som har fått ekstrabevilgninger, har valgt ulike strategier for sine innkjøp. Kode i Bergen annonserte allerede i november at de hadde prioritert kvinnelige kunstnere da de med den første ekstrabevilgningen på to millioner kroner fikk sitt innkjøpsbudsjett doblet. Av 13 innkjøpte kunstnere var 11 kvinner, blant dem Azar Alsharif, Siri Aurdal og Lotte Konow Lund.
Sørlandets Kunstmuseum satser derimot på kunstnere fra egen region, blant andre Tori Wrånes og Elisabeth Haarr.
Også Lillehammer Kunstmuseum satser lokalt ifølge direktør Nils Ohlsen. Han forteller til Klassekampen at de har benyttet anledningen til å starte et nytt kapittel i museets samlingshistorie kalt «Innlandets beste».
– Derfor bruker vi ekstrabevilgningen til å erverve verk fra ledende yngre kunstnere som bor eller har bodd i Innlandet eller i sin kunst har en nær tilknytning til regionen, sier Ohlsen.
Johan Börjesson, direktør i Trondheim Kunstmuseum sier de har fokusert på å få inn ulike perspektiver og at de har etterstrebet spredning i bakgrunn, alder og kjønn, men uten at noen er kvotert inn, påpeker han.
I tråd med regjeringens mål om at ekstrabevilgningene skal komme alle ledd av kunstkjeden til gode, har Trondheim Kunstmuseum også lagt vekt på å kjøpe inn verk via lokale gallerier og utstillingssteder i regionen.
Drammen museum, har på sin side prioritert kunsthåndverk. Et glassarbeid av Ulla-Mari Brantenberg, et keramikkverk av Marit Tingleff og tekstil av Ann Cathrin November Høibo står på museets innkjøpsliste – i tillegg til to skulpturer av Tron Meyer, som begge skal plasseres i Museumsparken.