Gustav Vigelands vandreutstilling vender hjem med sitt tema om ensomhet, lengsel og utenforskap
Tittelen spiller på at noen av skulpturene er plassert inn i kjente hverdagsmiljøer – en stue, et kjøkken og et soverom. xFor utstillingen tar mål av seg til å se om Gustav Vigeland (1869–1943) kan fortelle oss noe om hvordan det er å være menneske i dag.
Temaer i fokus er ensomhet, angst, lengsel og utenforskap, der man søker å knytte tråder mellom Vigelands samtid og vår egen tid, heter det fra Vigelandmuseet og Nasjonalmuseet, som står bak.
De 21 skulpturene, der 15 er i bronse og seks er i gips, har blitt vist åtte steder rundt i Norge før turen nå er kommet til kunstnerens eget museum i Oslo. «Angsten står i sofaen» åpner på Vigelandmuseet 27. august og står til 23. januar neste år.
«De fleste arbeidene i utstillingen er laget på 1890-tallet, av en ung, søkende kunstner. Gjennom utstillingen inviteres publikum til å reflektere over Vigelands betydning og relevans i dag», heter det i pressemeldingen – der man også lokker med aktiviteter for alle aldersgrupper, i spennet fra tegneaktiviteter til foredrag og omvisninger.