Roseslottet 2020 er en kunstinstallasjon av pedagogisk prosjekt som har til formål å fortelle historien om okkupasjonen av Norge og om de grunnleggende prinsippene for demokrati, rettsstat og humanisme som da ble satt ut av kraft.
Foto
Fredrik Hagen / NTB

Folk strømmer til Roseslottet

Publisert: 7. januar 2021 kl 09.27
Oppdatert: 7. januar 2021 kl 09.27

Selv om skjerpede smitteverntiltak har sendt Oslo i kulturell lockdown, lyser Vedbjørn og Eimund Sands Roseslottet som et spektakulært kunstprosjekt i skogen bak Frognerseteren.

Sist helg rundet kunstinstallasjonen 110.000 besøkende siden åpningen i juni, skriver Aftenposten.

I det store, utendørs kunstprosjektet skildres frihetskampen gjennom okkupasjonsårene 1940-45. Frihetsverdiene vi mistet, løftes frem. Publikum kommer for en kombinasjon av kultur og natur på byens tak. Fem høye, gylne konstruksjoner symboliserer krigsårene og motstandskampen. Over 100 enorme malerier beskriver okkupasjonshistorien.

Roseslottet er en kunstnerisk hyllest til rettsstaten og demokratiet og de fantastiske verdiene samfunnet vårt bygger på. En sansearena som spiller på lag med naturen! Her oppe feirer vi 17. mai hver dag i Wergelands ånd! sier Vedbjørn Sand.

Roseslottet skal etter planen stå til mai.

- Vi håper vi får koronaforlengelse, så vi kan få ordentlig effekt av skoleopplegget vårt. Gjennom kunst, musikk og svære konstruksjoner trekker vi de store linjene til det vi ikke må glemme: Norge under okkupasjonen, sier Sand.

Roseslottet er nettopp tildelt 1,9 millioner kroner i koronastøtte fra kompensasjonsordningen for kulturlivet. Søknadssummen var på 14 millioner, men Sand sier han er glad for støtten de har fått og for at de får holde åpent.