– Folk har savnet noe fysisk og felles å samles om
– Det har vært en økning i interesse for det vi gjør på dette feltet, der vi formidler kunst direkte til folk i offentlige områder, forteller James Finucane i Street Art Oslo, som sammen med Grünerløkka Gårdeierforening nå står bak det som kan bli Oslos første, årlige gatekunstfestival.
Løkka-lykke er allerede i gang, med seks kunstnere underveis med sine respektive verk – enten det er på store vegger eller man må ned i skohøyde for å finne dem på gateplan. Det trappes opp til helgen, der det også vanker workshops og guidede turer.
Publikum vil få se kunstnerne i sving også etter selve festivalhelgen, siden noen av veggene vil være under arbeid også i etterkant. Og en av dem tjuvstartet allerede for to uker siden: Mucho utsmykket flere vegger ved Blå, som ønsket så inderlig å feire gjenåpningen av Oslo.
Felles og fysisk
Samtidig med hovedstadens nykommer er Finucane også i gang med å forberede to gatekunstarrangementer i august, på Jevnaker og i Sandvika.
– Pandemien har forsterket noen av verdiene til gatekunst og graffiti. Verkene som blir til i en slik setting, blir stående i årevis og kan formidles over en lang tidsperiode. Vi trenger ikke samle et stort publikum for bare én helg, noe som har vært vanskelig under pandemien, siden verkene varer så lenge. Dette har gjort interessen større – samt det innlysende at er lettere utendørs, sier Finucane, som også tror publikum har lengtet etter noe felles og fysisk å samle seg om.
– Så mye kultur gikk online, i innovative utgaver. Men det å ha kunst et sted der vi alle kan ferdes er også viktig, understreker han.
12 kunstnere skal i ilden under den nye gatekunstfestivalen. Flest fra Oslo, men det kommer også en kjent størrelse fra Bergen – AFK, samt én dansk og én britisk kunstner, Xenz.
Vidt spenn
Deres foretrukne uttrykk spenner både fra de forventede veggene til ørsmå figurer spredt på overraskende steder og andre former for kunstuttrykk. Trær i Sofienbergparken vil få plastfolie mellom seg – som en slags midlertidige vegger, såkalt cellograffiti.
– Det er kunst og det skjer på gaten, men det er ikke bare hva vi forbinder med gatekunst. Gatekunst er en bevegelse, og ikke en sjanger, sier Finucane. For gatekunst er både veggmalerier, kalt murals, skulpturer, graffiti, sjablonger og paste. Løkka-Lykke-artistene representerer hele dette spekteret.
Her finnes for eksempel den 21 år gamle Lea Alstad som aldri har malt en vegg før, men viet seg portrettkunst.
– Likheten er at hun er selvlært, som så mange gatekunstnere. Hun representerer DIY-kulturen, selv om uttrykksformen hennes er mer tradisjonell kunst. Derfor inviterte vi henne til hennes første vegg. Andre har malt vegger i 25 år, som Sling med sine rosemalingsinspirerte mønstre. Hun er dessuten er den eneste aktive, kvinnelige graffitikunstneren i Oslo, sier Finucane til NTB.
Vegger i kø
James Finucane sendte ut det miljøet kaller en «call for walls» i fjor sommer, etter å ha blitt frustrert over å høre at Pøbel ikke fant en eneste vegg i Oslo – men malte sitt oppsiktsvekkende verk «Lovers», to munnbindkledte som kysser, i Sandnes i stedet til internasjonal oppmerksomhet. Etterlysningen ga så stor respons at Løkka-festivalen i Oslo nå er godt forspent til i år, og har flere vegger på vent til 2022-utgaven.
– Vi har hauger av vegger klare, lover Finucane.
Flere norske byer har opparbeidet seg årlige gatekunstfestivaler, men dette er første gang for Oslo. Hovedstadens mangeårige nulltoleranse for graffiti førte også til nulltoleranse for alt annet, som plakater, gatekunst og DIY-kunst, ifølge Street Art Oslo-sjefen:
– Det er nå vi tar de andre byene igjen. Festivalen blir en plattform for å gjøre gatekunst mer synlig. Man må være veldig omtenksom, og kommunisere ikke bare med gårdeierne, men også naboer og lokalmiljø, og ta i betraktning både kulturarv og byutvikling. Kunstnerne vi jobber med aksepterer denne tankegangen som del av prosessen med å lage kunst i offentlig rom.
Miljøvennlig maling
Miljøaspektet er også ivaretatt: Løkka-Lykka tar tidsriktig mål av seg til å bli Norges første karbonnøytrale eller karbonnegative gatekunstfestival. Starten er blant annet å bruke en spesiell type fasademaling, såkalt fotokatalytisk maling, ifølge hjemmesiden.
– Gatekunstnere gis ofte i oppdrag å lage kunstverk basert på temaer som bærekraft eller natur, men malingen som brukes, avgir som oftest skadelige kjemikalier i atmosfæren. Jeg har opplevd dette som en stor elefant i rommet og noe å være bevisst på da jeg planla Løkka-lykke, opplyser Finucane, som lover en grundigere gjennomgang av hele festivalens samlede karbonavtrykk – fra kunstnernes reise og catering til lifter og materialvalg – når kommende års festivalutgaver planlegges.
Gatekunstnerne som kan oppleves under Løkka-Lykke
* AFK – politisk og kontroversiell, anonym bergenskunstner, kjent for sitt Sylvi Listhaug på korset-verk, måtte nylig male over motivet sitt av en ortodoks-jødisk mann med Palestina-flagg på en lekeplass.
* Heia & Sabe – henholdsvis norsk og dansk veteran-graffitikunstnere.
* Hello The Mushroom – portugisisk artist, nå norskbosatt og kjent for måten de bruker eksisterende materialer i sin utforskning av livet, døden og kulturelle forventninger til kvinner.
* Lea Alstad – 21 år gammel Trondheims-kunstner som prøver seg på sin første vegg under Løkka-Lykke.
* Mucho – alias Øivin Horvei, kjent som en mangfoldig kunstner med et bredt uttrykksfelt, har allerede trådt til og malt flere Blå-vegger til gjenåpningsfesten.
* Øystein Dypedal – nok en Bergenskunstner, kjent for små gatekunstverk du må bøye deg ned for å oppdage, der hans Tiny People er limt fast på gaten.
* Salke – alias Christoffer Henriksen, som begynte med graffiti som tiåring og i dag er i gang med kunstutdannelse ved Strykejernet, midt i kjerneområdet for festivalen.
* Sindre Goksøyr – illustratør, stripetegner og kunstner med bakgrunn fra Dongery-kollektivet, som har prøvd seg også på vegger og med skulpturer.
* Sling – en av de ledende skikkelsene i Oslos graffitimiljø, og den fremste som også er kvinne, er kjent for karakteristiske rosemalingsinspirerte mønstre.
* Uglylogo – før jul var det innendørs vegger på barneavdelingen på Ahus for Frode Skaren fra Kvinesdal, nå venter utendørs vegger på Løkka.
* Xenz – den britiske gatekunstnere gjestet Norge i fjor og sprayet frem frodig, fargesterk utsmykning med sine karakteristiske blomster og fugler på vegger både i Oslo og i Sandvika.