Krever kjønnsbalanse i kunsten
Oppropet «Likestilling i kunsten» krever at alle kunstmuseer kjøper inn like mange kvinnelige som mannlige kunstnere, skriver Aftenposten.
Det er likestillingsinitiativet Equality Check som står bak kampanjen. Gründer og direktør Marie Louise Sande sier til avisa at «ubevisste strukturer gjør at kunsten fremdeles er mannsdominert».
Equality Check har blant annet samlet tall som viser skjevheten.
-
89 prosent av verkene i 17 av Norges største og offentlig finansierte kunstmuseer, er signert menn
-
Det tilsvarer 29 verk per mannlige kunstner og 6 verk per kvinnelige kunstner
-
De siste årenes utviklinng peker mot en endring: 40 prosent av verkene som er kjøpt inn de siste, fem årene er signert kvinner
Nei fra Nasjonalmuseet
Nasjonalmuseets direktør, Karin Hindsbo, vil ikke forplikte seg til oppfordringen fra Equality Check om å kjønnsbalansere innkjøpene til museets samling. I dag har museet en kvinneandel på 11 prosent i sin samling.
– Vi kan ikke binde oss til en bestemt prosentvis kjønnsandel som er satt av noen utenfra. Vi jobber for en best mulig representasjon fordi vi mener det er viktig. Vi ser også på representasjon når det gjelder for eksempel geografi og mangfold, sier Hindsbo til Aftenposten.
Hun legger til at Nasjonalmuseet likevel bevisst jobber med å forbedre representasjonen av kunstnere.
– Kvinneandelen er i bedring når vi ser på innkjøpstallene. Kjønnsfordelingen er også blant faktorene vi har med når vi arbeider med nye utstillingskriterier, sier Hindsbo til avisa.
Henie Onstad er med
Henie Onstad er det første museet som har forpliktet seg til oppropet, skriver Aftenposten.
– Når det gjelder samtidskunst, er ikke det et problem. Det er så mange gode samtidskunstnere der ute at det er et privilegium å bli valgt uansett kjønn. Samtidig må historiske forskjeller utfordres og forbedres der det er mulig, sier direktør Tone Hansen til avisa.
Oppropet er sendt ut til norske museer denne uken.