Litteratur- og medieprofessor Tore Slaattaa.
Foto
Privat
Kunst etter koronaen

Korona kritisk for boksalget

Publisert: 17. april 2020 kl 09.00
Oppdatert: 17. april 2020 kl 09.23

I overkant av 60 prosent av forlagene som har besvart forleggerforeningens koronaundersøkelse, er midlertidig stengt eller har begrenset virksomheten. 3 av 10 har permittert ansatte, og 1 av 4 planlegger permittering.

– Nå er fryktelig mye avhengig av at forlagene og forfatterne klarer å få interessen opp igjen, men det skal bli vanskelig. For du ser jo at bokhandlene er nesten tomme for folk, kommenter litteratur- og medieprofessor Tore Slaattaa.

Det hjelper ikke på situasjonen at litteraturhusene og bibliotekene landet rundt har vært stengt i flere uker. I de siste årene har offentlige lanseringer og opplesninger vært nødvendig for å fart på salget.

– Den offentlige samtalen rundt litteraturen har krympet. Når litteraturen ikke lenger blir debattert offentlig, er det alvorlig for salget av den nye litteraturen, fastslår Slaattaa.

Gis ut neste år

Han forteller at mange norske og utenlandske forlag nå skyver frem titler til høsten neste år. Det har ingen hensikt å gi dem ut nå, bedre å vente til det – forhåpentligvis  er full distribusjon igjen.

Hvordan går det med forfatternes inntekter?

Jeg tror forfatterne klarer seg en stund, så lenge krisen ikke drar altfor langt ut. De kan for eksempel skrive på neste manus. De lever jo ofte med veldig ujevnt fordelte inntekter ellers også.

– Nå som vi lesere ikke kan gå ut, og vi knapt kan treffe venner, sitter nok mange mer foran skjermen enn før. Tror du folk blir mer vant til å lese på skjermen, slik at de får solgt flere e-bøker, eller tror du at folk blir så vant til å se på TV-serier at de heller foretrekker det?

– Ja, det er det store spørsmålet, sier Slaattaa.

Intet gjennombrudd for e-bøker

– Jeg er bekymret for bokkulturen i Norge på lang sikt. Bokbransjen har sett med skrekkblandet fryd på at boksalget av digitale titler aldri har tatt helt av. Det har ikke skjedd noen vesentlige endringer etter koronaen heller.

Men når koronastøvet har lagt seg, kan det bli nødvendig å satse mer på e-bøker, hvis ikke det fysiske boksalget tar seg opp betraktelig, sier han.

– Vil det være mulig å snu trenden i denne bølgedalen, hvor stadig flere forlag har hatt dårlig økonomi også før virusutbruddet, og det kan komme konkurser?

– Vet ikke.  Vi har sett berg og dalbane i bokbransjen før, så vi får håpe.

Hvilken leseplattform foretrekker du selv?

– Jeg bruker flere, men jeg foretrekker papir nå jeg leser bøker. En digital bokplattform kan jeg forresten anbefale sterkt – skjønt hvis for mange får øynene opp for den kan boksalget svikte enda mer. Det er bibliotekenes e-bokapp, som heter eBokBib. Den er gratis. Der får du de samme bøkene som du kan låne på biblioteket, så det aller meste av den nyere norske skjønnlitteraturen er tilgjengelig. Men du må vente i kø for de mest populære titlene, slik du også må vente på populære papirbøker.

Kunst etter koronaen
søn 20.02.2022 23:47

Ny serie der vi snakker med representanter for de ulike kunstartene om mulige konsekvenser etter koronakrisen.