Et forsvar for AI i kunsten
Manuela Hofer arbeider som kunstner på ulike plattformer, og i ulike formater.
Dette er et synspunkt. Teksten gir uttrykk for skribentens holdning.
En åpenbaring fordi jeg da kan lage bilder som jeg ikke har kunnet før – nå som teknologien er blitt tilgjengelig for oss alle. Jeg har i flere år jobbet med kunstfoto og digital kunst, og jeg ser på kunstig intelligens (AI) som nok et nyttig og verdifullt verktøy som jeg kan bruke for å manifestere mine kreative visjoner.
Kunst – eller ikke?
Det diskuteres i diverse fora hvorvidt AI-genererte bilder «egentlig» er kunst. Jeg har gjort meg noen refleksjoner og tanker rundt temaet.
For det første: AI-bilder kan anses som kunst fordi det involverer en kreativ og intellektuell prosess, eksperimentering og estetisk utforskning av teknologi som resulterer i et ferdig kunstverk. Man skaper noe som ikke var der tidligere. Selv om maskiner genererer verket, så er det en kunstner med sin visjon, fantasi, intuisjon og formuleringsevne som har valgt de estetiske parametrene som skal følges.
LES OGSÅ: ChatGPT: Ekte pisspreik?
Resultatet kan være unik og original kunst som utforsker nye og spennende måter å uttrykke seg på, og som kan berøre betrakterens følelser og oppfatninger på samme måte som andre kunstformer.
«Selv om maskiner genererer verket, så er det en kunstner med sin visjon, fantasi, intuisjon og formuleringsevne som har valgt de estetiske parametrene som skal følges.»
Selv om algoritmer brukes til å generere bilder, er det menneskelige elementet fortsatt til stede via programmering og design. Kunstneren tar også beslutninger om hvordan resultatene skal tolkes og presenteres. Dermed kan det betraktes som kunstnerens verktøy, som for eksempel maling og pensel eller kamera og film i mer «tradisjonell form». Det er en utforskning av hvordan teknologi kan utfordre og berike, og er dermed også del av den stadig utviklende kulturelle arven.
I tillegg kan det argumenteres for at AI-kunst er en levende og dynamisk form for kunst som utvikler seg på nye måter. God AI-kunst er preget av kompleksitet og dybde, som kan utfordre og engasjere publikum. Selv om det er en annen tilnærming til kunstproduksjon, betyr ikke det at den er mindre relevant eller kunstnerisk.
– En legitim kunstform
Kunst handler om å uttrykke en idé på en måte som beveger, engasjerer og utfordrer betrakteren. AI-kunst gjør dette ved å kombinere teknologi og kreativitet. Dermed fortjener det å bli anerkjent som en legitim kunstform.
Selv om AI-systemer opererer innenfor gitte rammer, kan kunstnere bruke disse verktøyene på innovative måter for å skape unike og originale kunstverk, som igjen kan utfordre våre konvensjonelle oppfatninger av hva kunst er. Et AI-verk er også i stand til både å gi økt bevissthet, la oss reflektere over og kommentere samfunnet vi lever i, samt utforske komplekse emner – som identitet, kultur, politikk og miljøspørsmål, og gi oss nye perspektiver på disse.
På samme måte som med tradisjonell kunst, kan AI-kunstverk påvirke oss emosjonelt og estetisk, gi oss en følelse av nysgjerrighet og undring, og også bidra til å inspirere til positiv handling.
7 grunner til at AI-kunst er en legitim kunstform
- AI-genererte bilder er et produkt av en kreativ og intellektuell prosess, teknologisk eksperimentering og estetisk undersøkelse, noe som gjør dem kvalifisert til å bli betraktet som kunst.
- Selv om algoritmer brukes til å lage visuelle elementer, har programmering og design fortsatt et menneskelig preg. Kunstneren bestemmer hvordan resultatene skal forstås og presenteres.
- AI-kunst er en dynamisk, levende kunstform som kontinuerlig utvikler seg og utforsker nye og spennende veier for selvuttrykk.
- AI-kunst har kraften til å bevege oss på et emosjonelt og estetisk nivå, vekke følelsen av undring og motivere oss til å ta konstruktiv handling.
- AI kan gi stemme til kunstnere med bakgrunn og kulturer som ellers kanskje ikke ville blitt hørt, noe som gjør kunst mer tilgjengelig for alle.
- AI kan hjelpe kunstnere med å utvikle og forbedre sine kreative prosesser og stille spørsmål ved konvensjonelle hierarkier og institusjoner i kunstverdenen.
- AI-genererte bilder kan bidra til en større forståelse av moralske bekymringer med teknologi, som datasikkerhet og personvern, og fremme samarbeid og kreativitet på tvers av felt og kulturell bakgrunn.
AI kan være nyttig og verdifull ved å skape en plattform for kulturelt mangfold og inkludering, ved å gi stemme til kunstnere fra kulturer og bakgrunner som ellers kanskje ikke ville blitt hørt, og for de som ikke har hatt tilgang til kunstutdanning eller verktøy til å uttrykke seg.
På denne måten kan den bidra til å bryte ned barrierer og fremme sosial rettferdighet og likestilling – og fremme forståelse og toleranse. Kunstig intelligens kan dermed også bidra til å gjøre kunst mer tilgjengelig for alle, uavhengig av deres økonomiske status eller geografiske beliggenhet. Kunstnerne kan bruke teknologien som et verktøy for å utvide og forbedre sin kreative praksis.
Utfordrer strukturer i kunstverdenen
Videre kan AI-kunst også utfordre og endre tradisjonelle hierarkier og strukturer i kunstverdenen. Det er ikke lenger bare en liten elite som har muligheten til å bli anerkjent som kunstnere, da maskinene ikke bryr seg om sosial status eller bakgrunn.
AI kan også bidra til å øke bevisstheten rundt etiske spørsmål knyttet til teknologi, som for eksempel personvern og kontroll over data. Ved å skape kunstverk som utforsker disse spørsmålene, kan det være med på å skape en større bevissthet rundt hvor viktig det er å håndtere teknologien på en ansvarlig måte.
Videre kan AI gi kunstnere muligheten til å utforske nye ideer og uttrykksformer på en måte som kan være mindre kostbare eller mindre tidkrevende enn tradisjonelle teknikker. På denne måten kan AI være med på å åpne opp for nye muligheter innenfor kunst og kreativitet. Det er også viktig å huske på at AI ikke erstatter menneskelig kreativitet, men kan være et supplement til den.
«Ved å skape kunstverk som utforsker disse spørsmålene, kan AI være med på å skape større bevissthet rundt hvor viktig det er å håndtere teknologien på en ansvarlig måte.»
AI kan gi oss nye perspektiver og utforske komplekse emner på en måte som kan føre til positiv endring i samfunnet. Slik kan vi også få økt bevissthet om hvordan teknologi påvirker våre estetiske preferanser og oppfatninger.
På den andre siden kan det også skape etiske dilemmaer knyttet til eierskap og opphavsrett. Dette kan kreve etiske retningslinjer og regulering for utvikling og bruk av AI i kunstfeltet.
Svakheter
Siden AI er programmert av mennesker, kan det være sårbart for å reflektere de samme fordommene og systematiske skjevhetene (bias) som finnes i samfunnet. Men ved å være bevisst på dette og jobbe med å utvikle bedre modeller, kan AI-kunst bidra til å fremme en mer inkluderende kunstverden, samt skape nye muligheter for samarbeid og fellesskap.
Det kan bringe sammen kunstnere og forskere fra forskjellige disipliner og kulturer for å fremme samarbeid og innovasjon, og bidra til en mer positiv utvikling for samfunnet som helhet. AI-kunstverk kan også bidra til å øke bevisstheten om teknologiens påvirkning på kunst og samfunnet generelt, og kan fremme diskusjoner om etiske spørsmål som er relevante for kunst og teknologi.
Etiske utfordringer
Spørsmålet om etikk rundt AI er komplekst, og det er flere faktorer å vurdere. AI kan utfordre oss til å reflektere over etiske spørsmål knyttet til personvern, autonomi og eierskap.
På den måten kan AI ses som konstruktiv og hensiktsmessig, da den oppfordrer til ansvarlig bruk av teknologi, fremmer etiske spørsmål, inkludering og mangfold i kunstfeltet.
Å produsere AI-generert kunst kan være nyttig for å utforske og øke vår forståelse av teknologiens innvirkning på kunst og kultur. Det kan også bidra til å øke vår bevissthet om AI-teknologiens begrensninger og muligheter.
Man kan dessuten se på AI som en unik dynamikk mellom skapere og verktøy. Man kan også ta i bruk AI for å sikre et verks integritet og autentisitet. For eksempel kan teknologien bidra til å beskytte kunstnerens eiendomsrettigheter ved å skape en digital signatur som kan verifisere kunstverkets ekthet og autentisitet.
Mer demokratisert kunstproduksjon?
Alt i alt er det viktig å vurdere etiske spørsmål rundt AI-kunst, men det er også slik at AI-teknologi kan bidra til en mer inkluderende og demokratisert kunstproduksjon. Mulighetene er mange, og jeg for min del har enn så lenge valgt å omfavne denne teknologien.
Som med det meste annet: «It's how you use it.»