Kulturytring 2023: – Det er viktig med en nasjonal arena for kulturpolitikk
I et innlegg i Samtiden 03. mai kritiserer kurator Kristine K. Wessel i kulturbyrået Mesén Norsk kulturforums debattfestival Kulturytring. Det er særlig prisene og sammenlikningen med Arendalsuka hun stusser over.
Wessel skriver: «Logikken brister for meg, både når det gjelder navnet, prisen på billetten og konteksten de setter seg selv i: arrangementet som kulturlivets svar på Arendalsuka.» Hun mener at det å delta i politikk og debatt og ytre seg burde være åpent og tilgjengelig for alle uten at man trenger å kjøpe billett.
I et tilsvar 04. mai forklarer NOKU-generalsekretær Monica Larsson årsaken til billettprisene:
«NOKU er en liten kulturorganisasjon med 2,6 fast ansatte, og mottar ingen statsstøtte til Kulturytring. Vi har ikke økonomiske muskler til å ta hele kostnaden med å bygge opp Norges største møteplass for kunst og kultur.»
Wessel ser heller ikke behovet for en egen kulturkonferanse, og mener at nettopp Arendalsuka dekker behovet for et kulturpolitisk ordskifte.
– For bokstavelig
Larsson mener at Wessel drar NOKUs sammenlikning med Arendalsuka for langt:
– Hun har tatt slagordet vårt for bokstavelig. Alle organisasjoner som holder sine egne konferanser, må forklare på en tydelig måte hva de tilbyr. Vi har kun brukt Arendalsuka som en referanse. Dette er dessuten en debattkonferanse, ikke en kulturkonferanse, presiserer Larsson overfor Samtiden.
I sitt innlegg forklarer Larsson billettprisene med at NOKU er en liten organisasjon med 2,6 ansatte, og at en debattkonferanse er pålagt å legge mva på billettprisene. Samtidig spesifiserer hun at studenter og kunstnere får halv pris.
– Vi mener at kulturpolitikk trenger en ekstra boost med en egen konferanse, siden den ofte drukner litt under Arendalsuka.
Viktig for kommunene
Larsson understreker at kulturpolitikken skjer ute i kommunene, og at det derfor er viktig å få samlet disse.
– Det er også en annen viktig grunn til at NOKU har satt dette i gang: Vi er en liten organisasjon, og våre medlemmer er kommunene. Det er der kulturkampene står. Kommunene er ikke lovpålagt å prioritere kultur, og derfor er det viktig med en nasjonal arena for kulturpolitikk. Til Drammen kommer kulturledere i kommuner over hele landet.
Kulturpolitikk taper erfaringsmessig oppmerksomhet fra politisk hold og media opp mot «viktigere» saker som eldreomsorg, utdanning og veiutbygging, ikke minst i den lokale politikken, skriver Larsson i sitt innlegg.
– Derfor er vi stolte og glade over at det under Kulturytring blir arrangert en stor ordførerdebatt, med ordførere fra alle landets regioner, som skal diskutere kunst og kulturpolitikk fra festivalens største scene.