Det blir færre ikke-europeiske studenter på lesesalene på Blindern framover.

Foto

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Faktura til ikke-europeiske studenter - smalhans for kunstutdanningen

Publisert: 19. mai 2023 kl 08.32
Oppdatert: 19. mai 2023 kl 09.16

KOMMENTAR: Denne uken rykket 40 ledere for norske kunst- og kulturinstitusjoner ut med en bekymringsmelding mot regjeringens planer om å innføre studieavgift for alle studenter utenfor EØS og Sveits fra og med høsten 2023. (Se listen nederst i saken).

Det er kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) og forsknings- og høyere utdanningsminister, Ola Borten Moe (Sp) som har mottatt meldingen.

Dette handler om kultur, argumenterer de 40 for. Men det er Ola Borten Moe som sitter på pengesekken.

Ikke å tilby studenter utenfor EØS gratis utdanning i Norge, er neppe en avgjørelse Borten Moe har fattet med tungt hjerte.

Senterpartiet er mer opptatt av det nasjonale enn det internasjonale. De mener internasjonaliseringen har gått for langt på flere områder. Når alle departementer må kutte i budsjettene i år, står gratis studier for ikke-europeere lagelig til for hugg.

Andre land i Europa tilbyr heller ikke gratis studieplasser til denne gruppen. Slik sett er det ikke oppsiktsvekkende.

Høyre og Frp er enige med regjeringen. SV, MDG, Rødt og KrF har bedt om at beslutningen blir omgjort. Det blir den neppe. Stortinget skulle riktignok ha behandlet saken tirsdag, men valgte å utsette behandlingen.

I stortingsmeldingen om utdanningspolitikken framover er regjeringen dessuten opptatt av å styre studentene inn mot studier som kvalifiserer for yrkesutøvere det er stort behov for. Borten Moe ønsker seg flere som studerer helse og omsorg, teknologi og IT. Han bekymrer seg ikke et øyeblikk over om det blir færre som studerer kunst og kultur.

Han er dessuten opptatt av at de som studerer i Norge, må jobbe i Norge. Derfor vil regjeringen ha maksimalt med norske studenter.

Innen akademia er meningene delte, omtrent på midten om oppslaget i Klassekampen sist lørdag er representativt.

Det er ikke bare mengden utenlandske studenter flere gjerne ser blir redusert. Det gjelder også utenlandske forskere og ansatte i akademia.

At kunst- og kultursektoren bekymrer seg, gjør ikke inntrykk på Ola Borten Moe. Han hevder kunstutdanningene har vokst med 280 prosent siden 1999. Ikke alle sluker statsrådens  prosentregning. Det kunst- og kulturbransjen uansett må forholde seg til framover, er at de ikke står på Borten Moes prioriteringsliste.

Samtiden skrev for vel en uke siden om konsekvensene av innstramningen for studenter og studiesteder. Studieavgift og inntektskrav: Vinn eller forsvinn for internasjonale studenter og kunstnere i Norge | Samtiden

– Studieavgifter vil føre til at Norges kunstscener avskjæres for primære kilder til kunstneriske stemmer fra størstedelen av verden. Studieavgiftene utgjør en alvorlig trussel for Norges fremtidige kulturliv, heter det i bekymringsmeldingen fra de 40 kulturlederne

Norge er en høykostland. Det er få som vil betale flerfoldige hundre tusen hvert år for å studere i Norge.

I Sverige kan utenlandske studenter søke stipend. Det er ikke umulig at vi etter hvert kan få slike ordninger i Norge. I år er imidlertid Ola Borten Moe opptatt av å kutte kostnader over hele linja.

Hvis det er slik at norsk kulturliv trenger studenter utenfor Europa, ender vi fort opp i en diskusjon om hvem som skal betale for det. Om Anette Trettebergstuen skulle finne rom for noen millioner i stipend innenfor kulturbudsjettet, vil neppe Ola Borten Moe være vanskelig. 

Hvor mye som spares på dette tiltaket er uklart. Om studenter utenfor Europa kommer til Norge og betaler hva det koster å studere her, blir det penger i universitetskassen. Om de utenlandske studentene uteblir og fylles opp av norske studenter, er det ikke mye å spare.

På kort sikt vil utdanningsinstitusjonene innen kunst slite mest med at budsjettene blir strammere, med eller uten studenter utenfor Europa.

Disse har skrevet under på bekymringsmeldingen

Astrup Fearnley-museet
Bergen kunsthall v. direktør
Festspillene i Bergen
Festspillene i Elverum
Fotogalleriet
Gamle Rådhus Scene
Henie Onstad Kunstsenter
KODE kunstmuseer og komponisthjem
Kristiansand kunsthall
Kunsthall Oslo
Kunsthall Stavanger
Kunstnernes hus
Munchmuseet
Nitja Senter for Samtidskunst
Nordnorsk Kunstmuseum
Norsk Billedhoggerforening
Opera Rogaland
Opera til folket
Oslo kammermusikkfestival
Oslo Kunstforening
Oslo Operafestival
RingsakerOperaen (Innlandets distriktsopera)
Tromsø Kunstforening / Romssa Dáiddasiida
Trondheim Kammermusikkfestival
Trondheim kunsthall
Ulitima Festivalen
Bergen Assembly
Coast Contemporary
Danse- og teatersentrum / Performing Arts Hub Norway
Grafill
Kunstnerforbundet
Den Mangfaldige Scenen
Museum Stavanger (MUST)
Music Norway
Norges musikkmuseum (Rockheim og Ringve musikkmuseum)
Norwegian Crafts
OCA (Office for Contemporary Art)
Stavanger Kunstmuseum
Sunnmøre Kammermusikkfestival