Jan Erik Vold fikk sine søknader til Den kulturelle skolesekken avslått. DKS Oslo foreslo at han byttet ut bandet sitt med unge musikere.

Foto

Fredrik Varfjell / NTB

DKS Oslo svarer på Jan Erik Vold-kritikken: – Det er naturlig at vi tar kontakt med utøvere for å inngå et kunstnerisk samarbeid

Publisert: 9. august 2023 kl 14.37
Oppdatert: 9. august 2023 kl 14.37

I forrige uke meldte Klassekampen at forfatterveteranen Jan Erik Vold ble bedt om å skifte ut bandet sitt da han søkte om å få presentere et musikalsk lyrikkprosjekt for skoleelever i 2019.

– De ringte fra skolesmekken, som jeg kaller det, og sa at de gjerne ville ha Jan Erik Vold, men med unge musikere fra Oslo. Det er en neglisjering av hele mitt opplegg, sa Vold til avisen. Nå sier han seg ferdig med den statlige ordningen.

I forbindelse med utgivelsen av boka Tolv diktere i blått – fra Petter Dass til i dag og plata Tolv blå i 2019, la han inn et tilbud til sju-åtte fylker og kommuner i DKS’ søkeportal. Alle søknadene for skoleåret 2020/21 ble avvist.

Bluesgitarist Kåre Virud (til høyre) var ikke ønsket, dersom DKS Oslo skulle godta et prosjekt med Jan Erik Vold for skoleelever.

Foto

Gitte Johannessen / NTB

DKS Oslo var imidlertid fortsatt interessert, men hadde noen forutsetninger for et eventuelt samarbeid: Vold måtte erstatte medlemmene i bandet sitt med noen yngre. Vold avviste dette umiddelbart.

Blueslegenden Kåre Virud, Volds mangeårige samarbeidspartner, var en av musikerne som måtte byttes ut, dersom samarbeidet skulle bli noe av – til tross for at Tolv blå var et felles prosjekt.

– Riktig behandling

Påtroppende leder i Kulturtanken, Matias Hilmar Iversen, sier at han kjenner til saken og vet at søknaden ble avslått av DKS Oslo etter behandling av ekstern kunstfaglig kompetanse og programrådet, der også skole etter hans erfaring er representert.

– Forslaget ble altså behandlet slik alle forslag i DKS-portalen blir behandlet. Det er selvfølgelig ikke noe hyggelig ikke å bli valgt, men 90 prosent av søknadene blir avslått, ofte ikke på grunn av kunstneriske begrunnelser, men av andre parametre: variasjon, bredde, mangfold, ulike uttrykk. 

Påtroppende leder i Kulturtanken, Matias Hilmar Iversen.

Foto

Erik Fosheim Brandsborg / Kulturtanken

Ifølge Iversen har DKS Oslo fortalt Klassekampen hva som har skjedd i dialogen med Vold etter dette, men at avisen har unnlatt å ta dette med i saken, slik han har oppfattet det. 

Variasjon og bredde

Siden DKS er en desentralisert ordning, der fylkeskommunene har ansvaret, henviser han til fungerende seksjonssjef i DKS Oslo, Inger-Johanne Molven for mer informasjon om behandlingen av søknaden til Jan Erik Vold.

Molven er tydelig på at DKS Oslo blant annet ser etter både variasjon og bredde når skoleelever skal få kunst/kulturopplevelser. 

– Vi ser etter variasjon og bredde av ulike kunstutrykk, mangfold blant utøvere og produksjoner som oppleves som relevant for elevene. Vi er opptatt av at våre skoleelever skal få oppleve kunst og kultur av høy kvalitet. Vi vurderer alle søknader og produksjoner ut fra fastsatte kriterier. Kriteriene er satt av Kulturtanken.

Fungerende seksjonssjef ved DKS Oslo, Inger-Johanne Molven.

Foto

DKS Oslo

Hun mener at saken med Jan Erik Vold ble håndtert på en god måte.

– Vi får mange gode søknader og det blir naturlig nok også mange avslag. Over 90 prosent av alle søknadene vi mottok året Jan Erik Vold søkte, fikk avslag. Vi tok kontakt med Vold for å høre om han var interessert i et annet prosjekt. Vårt forslag var å lage en produksjon med utgangspunkt i hans egne dikt. Det ligger i DKS Oslo sitt mandat å ta initiativ til nyproduksjoner. 

Hun presiserer også at det ikke alltid er kunstnerne som bestemmer hvem som skal være samarbeidspartnere på foreslåtte prosjekter.

– Volds søknad ble behandlet på lik linje med øvrige søknader. Det er naturlig at vi i noen tilfeller tar kontakt med utøvere for å inngå et kunstnerisk samarbeid. Kunstnerne står alltid fritt til å foreslå samarbeidspartnere eller takke nei dersom de ikke liker ideen, avslutter Molven.