Strømstøtte: – Kunstnerne legger ned virksomhetene
Mest spesielt, og prekært, er det nok for kunsthåndverkere med glassovner og tilsvarende, påpeker Rian.
– Der vet jeg at mange nå må stenge ned ovnene sine og innstille produksjonen, sier han.
Men det er også mange andre kunstnere som har en virksomhet som krever strøm.
– Vi har mange musikere, scenografer og andre med egne eller leide studioer, og der strømutgiftene nå begynner å merkes. Litt for mange har dårlige og trekkfulle lokaler, der det må brukes mye strøm for å holde varmen oppe.
Ba om kompensasjon i januar
Allerede i januar i år ba kunstforeningene om kompensasjon av regjeringen, på grunn av høye strømpriser.
Kunstforeningene krevde da at regjeringen innfører kompensasjonsordninger for strømkriserammede kunstnere.
Styreleder Ruben Steinum i Norske Billedkunstnere påpekte at høye strømpriser rammer en stor andel av landets kunstnere hardt.
– Kunstnere har allerede stram økonomi og små marginer. Mange har samtidig behov for store rom til rimelig leie for å kunne gjennomføre arbeidet sitt og jobber derfor i gamle hus med dårlige vinduer og dårlig isolasjon. Disse rommene er dyre å varme opp selv med lave strømutgifter, sa han til Klassekampen.
Bakteppet var rapporten «Kunstnerne og koronapandemien» (2021), som viste at norske kunstnere i gjennomsnitt tjente drøyt 170.000 kroner på sitt kunstneriske virke i 2020, under en tredel av norsk gjennomsnittsinntekt.
Forpliktet til å bevare verneverdige fag
Styreleder i Norske kunsthåndverkere, Runa Vethal Stølen, påpeker at Norge er forpliktet til å bevare verneverdige fag, som blant andre glass og keramikk er definert som, ifølge UNESCO.
Ifølge Stølen hadde en tredel av glasskunstnerne allerede stengt ned sine ovner i mai i år. Når vinteren kommer blir situasjonen alvorlig for enda flere typer virksomheter.
– Jeg snakket nylig med en glassblåser som fortalte om en over 700 prosents økning i strømregningen – til en månedlig utgift på mer enn 63.000 kroner.
– Situasjonen er alvorlig for mange, men den er akutt for glasskunstnere og keramikere. Glasskunstnere driver opplæring og lærlingvirksomhet, og glasshyttene er sentrale for virksomhetene, sier hun.
Dialog
Norske kunsthåndverkere har hatt dialog med de fleste partiene på Stortinget, og har møtt forståelse for sin situasjon, dog uten konkrete lovnader. Tidligere har de foreslått en søkbar refusjonsordning til visuelle kunstnere, med et tak – slik at ordningen ikke kan misbrukes. Organisasjonen har ingen mening om en maksprisordning.
– Vi er opptatt av de små næringene, og at disse ikke forsvinner. Under pandemien falt disse næringene mellom to stoler, sier Stølen.
Partiene i Kulturkomiteen har vært lydhøre, og sier at de forsøker å nå gjennom til regjeringen med budskapet til Norske kunsthåndverkere.
Det var da Ap og SV begynte å snakke om en utviding av strømstøtteordningen at vi foreslo å kunne søke om støtte etterskuddsvis. Idretten og landbruket har jo allerede en slik ordning, påpeker hun.
– Næringsminister Jan Christian Vestre sier at han er opptatt av at de små bedriftene skal ivaretas. Men foreløpig har vi ikke fått noen lovnader, sier Stølen.
«Korona» om igjen
Hans Ole Rian i Creo ser med bekymring på at mange av virksomhetene, som nå begynner å merke strømprisene, er de samme som ble mest rammet av nedstengningene under koronakrisen.
– Jeg er derfor bekymret for at for noen av disse blir denne strømkrisen dråpen som får begeret til å flyte over, og som er det som tvinger dem til å gi opp sin kunstneriske karriere.
Statssekretær i Kulturdepartementet, Gry Haugsbakken, skriver i en epost til KulturPlot at de har en god dialog med partene i næringslivet, og at det ligger flere forslag til løsninger på bordet.
– Regjeringen skal legge frem forslag til tiltak for å avhjelpe næringslivet med økte strømkostnader. Det er viktig for oss at tiltakene skal være ansvarlige og ikke fører til høyere renter og opphetet økonomi. Vi har god dialog med partene i næringslivet og det ligger flere forslag til løsninger på bordet. Foreløpig er det for tidlig å si hvordan disse tiltakene blir. Vi forstår at ulike kulturinstitusjoner har krevende utfordringer knyttet til de høye strømprisene. Regjeringen jobber for å sikre gode og forutsigbare rammevilkår for næringsliv, husholdninger, frivillighet og en rekke andre aktører, og har innført flere ordninger for å avhjelpe strømsituasjonen for disse. Det er samtidig viktig at kulturinstitusjonene ser etter løsninger og innsparingstiltak som ikke setter kulturarven i fare eller i betydelig grad avkorter publikums tilgang til denne.