Anders Tangen
Foto

Anders Tangen, fungerende leder i Norske kulturarrangører, mener at innstrammingene i budsjettforslaget 2023 ikke var så ille som fryktet. Foto: Ellen Lorenzen

Statsbudsjettet 2023

Norske kulturarrangører: – I all hovedsak et pausebudsjett

Publisert: 7. oktober 2022 kl 11.41
Oppdatert: 7. oktober 2022 kl 11.45

– Kulturministeren var veldig tydelig i opposisjon og ville mye. Men vi ser lite til Trettebergstuens tidligere ambisjoner i dette budsjettet. Dette er et pausebudsjett hvor det aller meste er satt på vent, skriver Anders Tangen, fungerende daglig leder i Norske kulturarrangører, i en pressemelding.

Han mener at Trettebergstuen og resten av regjeringen bevisst har jobbet for å senke forventningene til budsjettet de siste månedene og at strategien tilsynelatende har fungert.

– Innstrammingene var faktisk ikke så ille som fryktet, men det var heller ikke noe særlig å hoppe i taket for. Til tross for lave forventninger hadde vi ikke sett for oss at ambisjonene for kulturen nærmest skulle være fraværende. Det er særlig skuffende med så lite positiv endring og manglende satsing når man ser tilbake på ambisjonsnivået og ønskene som ble forankret i Hurdalsplattformen, samt utfordringene de seneste årene, som kulturbransjen nå jobber med å reise seg fra, sier Tangen.

Han påpeker at et av kulturministerens mantra lenge har vært «flere arbeidsplasser i kultursektoren», men at det dessverre ikke er fremtredende i budsjettet.

– Hvor er løftet for kreativ næring og en strategi for vekst som skal legge til rette for økt verdiskaping og flere arbeidsplasser, spør han.

Fravær av store kutt

Fraværet av store kutt anser Tangen som første gladsak i budsjettet. Det finnes også noen andre lyspunkter som han  ønsker å trekke frem:

  • Regjeringen vil legge til rette for full merverdiavgiftskompensasjon til frivillige organisasjoner, og foreslår å øke bevilgningene til ordningen med 125 millioner, til totalt 2 025 millioner i 2023.
  • Strømstøtteordningen for frivillige organisasjoner videreføres til første halvår 2023 med en samlet bevilgning på 770 millioner.
  • Økt tilskudd til organisasjonene som arbeider med å fremme aksept for mangfoldet innen kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, med forslag om å styrke tilskuddsordningen for lhbt+-organisasjonene med 15 millioner. 
  • Regjeringen vil fremme samisk kunst og kultur og foreslår 5 millioner til videre planlegging av prosjektet om nye lokaler for det samiske museet RiddoDuottarMuseat i Karasjok.
  • Kunstnerstipendordningene foreslås videreført med til sammen 434 millioner. Regjeringen vil styrke arbeidet med kjønnslikestilling og vil videreføre økningen som kom i 2022.

– Det er positivt at regjeringen viderefører målet om full momskompensasjon til frivillige organisasjoner, men vi savner fortsatt at ordningen blir regelstyrt, sier Tangen.

I likhet med videreføring av momskompensasjonsordningen mener han at videreføringen av strømstøtten også er svært viktig.

– Her ville vi selvsagt ønsket oss signaler om en videreføring utover dette dersom det viser seg å være nødvendig. I tillegg er det gledelig at bevilgningen til Balansekunst og Oslo Pride foreslås økt med henholdsvis tre og en million kroner, sier Tangen.

Bærekraft og grønn økonomi

– Bærekraft har fått større plass i årets kulturbudsjett, og det vises blant annet til arbeidet med Grønt veikart for kunst og kultursektoren og til intensjonsavtalen om klimapartnerskap som blant annet Norske Kulturarrangører inngikk med kulturministeren i september, sier Tangen.

Han mener dette er svært positivt og ser frem til å følge opp arbeidet med å utvikle kunnskapsgrunnlaget og identifisere konkrete forslag til regjeringen og kultursektoren om hvilke tiltak som kan bidra til kutt av klimagasser.

Satt på vent

Tangen registrerer at satsningen på regionale kulturfond er satt på vent.

– Dessverre så preges årets kulturbudsjett av å være et konserverende budsjett. Vår bekymring er at når det verken prioriteres eller satses får man heller ingen utvikling i prioriteringer, mål eller politisk retning, sier han.