Smitteverntiltak under konsert.
Foto
Heiko Junge / NTB

– Nå må kulturministeren stå på egne ben og slutte å skylde på forrige regjering

Publisert: 19. januar 2022 kl 10.42
Oppdatert: 19. januar 2022 kl 11.21

Høyres kulturpolitiske talsperson mener kulturministeren må stå på egne ben og slutte å skylde på forrige regjering. Kulturdepartementet svarer blant annet med å si at dersom den forrige regjering hadde levert fra seg en kompensasjonsordning som faktisk forsto kulturlivet, hadde situasjonen vært annerledes.

Under pressekonferansen torsdag i forrige uke lempet regjeringen på flere koronatiltak, men det er fortsatt strenge reguleringer på arrangementer.

Makstaket er nå på 200 gjester, noe kulturbransjen mener er uforståelig. Direktør Morten Gjelten i Norsk teater- og orkesterforening gikk torsdag kveld hardt ut mot denne begrensningen i Debatten på NRK ledet av Fredrik Solvang.

Produsent Karianne Jæger i Scenekvelder, som produserer musikaler for Folketeatret, har også kommet med krass kritikk mot antallsbegrensningen og sier 200 mennesker i salen er «ingenting». Scenekvelder har varslet en demonstrasjon utenfor Stortinget onsdag, 19. januar.

– Vi forsøker å samle hele bransjen for å signalisere at strenge smitteverntiltak kveler kultursektoren. Ære være utelivsbransjen, de har gjort en formidabel innsats og er et eksempel til etterfølgelse. Nå må kulturbransjen samle seg til kamp, sier hun til VG.

– Må ta ansvar for egen politikk

Også Høyres kulturpolitiske talsperson, Tage Pettersen, har kommet på banen. Han sier han har full forståelse for at de store kulturscenene er oppgitt og opplever antallsbegrensningen på 200 som komisk.

– Nå må kulturministeren stå på egne ben og slutte å skylde på forrige regjering. Hun hadde selv alle løsningene mens hun var en kritisk opposisjonspolitiker, og nå har hun i tillegg vært statsråd siden oktober i fjor. Da må hun ta ansvar for egen politikk, sier han, og legger til:

Det ble sagt under pressekonferansen at regjeringen jobber med å finne løsninger som kan gjøre det mulig å tillate flere publikummere i store innendørs lokaler. Burde ikke dette vært på plass allerede? Hvorfor har ikke dette blitt utarbeidet tidligere?

– Paradoksalt nok lå det lite materiale klart fra regjeringen Solberg om hvordan man kan bidra til å øke antall publikummere på det store arenaene. Så er det opplagt en utfordring å trykke på brems og gass samtidig, spesielt med en gjenåpning som må skje i etapper. Vi må unngå at altfor mange blir syke samtidig, og da må selv de mest arrangementsivrige av oss skynde oss sakte. Så er det heldigvis slik at økningen fra 50 til 200 var viktig for mange, spesielt blant mange kommunale kulturhus, sier statssekretær Odin Adelsten Aunan Bohmann, og legger til:

– Denne uka håper vi å utvide ytterligere. En snarlig avklaring på differensierte publikumantall etter lokalets størrelse vil gjøre en ytterligere stor forskjell for kulturlivet. Arrangementsreglene som ble innført sammen med koronasertifikat under forrige regjering kan ikke uten videre gjeninnføres fordi omikron endret spillereglene ved å spres mellom vaksinerte. Nå har vi bedt FHI og Helsedirektoratet om å komme raskt tilbake til regjeringa med nye vurderinger av bruk av koronasertifikat, sier han.

– Kompensasjonsordningen for kultursektoren har gjennom hele pandemien vært rammestyrt, men det har også uten unntak blitt fylt på ved behov om ytterligere midler. Ordningen er både rammestyrt og rettighetsbasert, men vi har uansett mulighet til å øke budsjettrammen ved behov. Dersom rammen for kompensasjonsordningen viser seg å ikke være tilstrekkelig, vil vi fylle på. Sammenligningen med Nærings- og fiskeridepartementets ordninger er ikke treffsikker, for vår ordning kompenserer for bortfalte inntekter, ikke for faste kostnader. Dette er bedre for sektoren. Ordningen gir i tillegg mulighet for overskudd hos søker i perioden, sier Aunan Bohmann.

– Dersom Tage Pettersens Høyre-regjering hadde levert fra seg en kompensasjonsordning som faktisk forsto kulturlivet, kunne vi brukt tiden på å utvikle ytterligere ordninger, fremfor å reparere kompensasjonsordningen som et samlet kulturliv mener ikke har fungert, sier han.