Monica Larsson
Foto

Monica Larsson fra Norsk kulturforum er skuffet over at «Kulturytring 2023» ikke fikk plass på statsbudsjettet. Her fotografert på by:Larm i 2017. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Statsbudsjettet 2023

Norsk kulturforum: – Ikke noe å juble for

Publisert: 6. oktober 2022 kl 13.39
Oppdatert: 6. oktober 2022 kl 14.15

Kulturminister Anette Trettebergstuen har uttalt at «Vi vil at flere skal bruke ytringsfriheten sin slik at debattene i offentligheten blir bredere og mer mangfoldig», men gir likevel ikke støtte til «Kulturytring 2023».

­– «Kulturytring» skal bli Norges viktigste møteplass for debatt om kunst- og kulturpolitikk og arrangeres i Drammen i 2023. NOKU er skuffet over at «Kulturytring» ikke fikk plass på statsbudsjettet for 2023, all den tid Ytringsfrihetskommisjonens rapport nevner spesielt mål knyttet til kunst og ytringsfrihet, nemlig å øke bevisstheten innad i kunstsektoren om verdien av debatt, kritikk og meningsmangold, skriver Monica Larsson fra NOKU i en pressemelding.

Lettet over at barne- og ungdomskulturfeltet ikke er kuttet

Kulturbudsjettet 2023 er som varslet stramt. NOKU finner ingenting å juble for, men er lettet over at barne- og ungdomskulturfeltet ikke er kuttet. Ifølge pressemelding fra Kultur- og likestillingsdepartementet, har regjeringen «valt å prioritere barn, unge, idretten og frivilligheita i årets budsjett».

­– Vi kan ikke lese noen friske midler eller aktive satsinger for barne- og ungdomskulturen, men er fornøyd med at bevilgningen til tilskuddsordningen «Inkludering i kulturliv», som er en søknadsbasert ordning for få gi barn og unge økt tilgang til fritidsaktiviteter, er videreført, sier Larsson.

Norsk kulturforum registrerer med stor skuffelse at revidering eller styrking av kulturloven ikke er nevnt. De mener at det særlig i økonomiske nedgangstider er et stort behov for et sterkere og etterprøvbart lovverk som styringsverktøy i lokalt kulturliv.

­– Smertelig har vi erfart hvor utsatt kultursektoren er i krisetider og fritidsklubber trues av nedleggelse hvert år. 

Stimulerer til kunst- og kulturaktivitet lokalt

Larsson påpeker at et av få lyspunkt i statsbudsjettlesingen er at regjeringen melder at de har igangsatt utredning av regionale kulturfond som skal stimulere til økt kunst- og kulturaktivitet lokalt.

­– Norsk kulturforum har sammen med Arrangørforum og Norsk musikkråd foreslått at innretningen på det regionale kulturfondet bør være å styrke samspillet mellom profesjonelt og frivillig kulturliv. Det er gledelig at departementet melder at dette skal være målet for det regionale kulturfondet, sier Larsson.

Hun mener det er skuffende å se at Kultur- og likestillingsdepartementet ikke benytter de økonomiske nedgangstidene til å igangsette utredninger eller initiativ som kunne istandsette lokalt kulturliv til å gå i front i det grønne skiftet.

­– Et kulturløft for fremtiden må bygges på en helt nødvendig omstilling mot en mer bærekraftig kultursektor. Pioneer innenfor kulturlivet har de siste 10–15 årene gått i front i praktisk miljøarbeid, spesielt på festivalfeltet. Men nå krever miljøødeleggelsene og FNs varsko om «kode rød for menneskeheten» et forsterket fokus. Målet bør være å gjøre det lokale kunst- og kulturfeltet i stand til å gå i front i å lære, teste og utvikle miljøvennlige løsninger for sin sektor, sier Larsson.