Karen Sofie Sørensen Daglig leder i Kulturrom.
Foto
Jonathan Vivaas Kise
Kulturrom

– Sender noen viktige signaler om fremtidige satsinger

Publisert: 14. oktober 2021 kl 16.09
Oppdatert: 15. oktober 2021 kl 10.55

Kulturrom mener enkelte av punktene i Hurdalsplattformen er en seier for det lokale kulturlivet.

Det har skjedd mye i norsk politikk og kulturpolitikken denne uka: Tirsdag la den avtroppende regjeringen frem forslag til statsbudsjettet, der reaksjonene på kulturbudsjettet har vært varierte. Onsdag lanserte den påtroppende regjeringen sin regjeringsplattform, der de sa dette om kultur. I dag ble det kjent at Anette Trettebergstuen er Norges nye kultur- og likestillingsminister.

Flere deler av kulturlivet har allerede kommet med kommentarer til Hurdalsplattformen. Leder i Forleggerforeningen, Heidi Austlid, mener blant annet at den nye regjeringens plattform er et løft for litteratur og lesing, og Creo-leder Hans Ole Rian mener den viser et tydelig retningsskifte i norsk politikk.

Kulturrom, som er tilskuddsordningen for teknisk utstyr og lokaler, mener Hurdalsplattformen sender noen viktige signaler om fremtidige satsinger.

– Det peker i en retning av mer midler til kulturfeltet, en styrking av det lokale kulturlivet og frivilligheten, ifølge Karen Sofie Sørensen, daglig leder.

Både regjeringspartiene og SV har de siste årene har fremhevet at det skal være et nasjonalt ansvar å sikre en infrastruktur av egnede lokaler for å sikre kulturaktiviteter i hele landet, ifølge Kulturrom, og de har vist at de vil styrke satsingen på Kulturrom og desentralisert ordning for regionale kulturbygg.

Kulturrom mener ellers dette er de tre viktigste punktene fra plattformen:

Én prosent til kultur

Ap og Sp vil gradvis øke kulturens andel av statsbudsjettet til én prosent. Det samme løftet ga den rødgrønne regjeringen i sin tid, noe daværende kulturminister Hadia Tajik (Ap) akkurat rakk å innfri i det siste rødgrønne statsbudsjettet før Solberg-regjeringen tok over i 2013.

I likhet med Creo, fremhever Kulturrom dette løftet som noe av det viktigste ved plattformen.

Innføre regionale kulturfond

Et av de nye tiltakene som legges fram i plattformen er regionale kulturfond.

– Dette er en seier for det lokale kulturlivet og vil gi mulighet for å få tilskudd til arrangement for frivilligheten og i samarbeid med det profesjonelle- og amatørfeltet. Rett og slett fylle landets scener med enda mer innhold, skriver Sørensen.

Styrke frivilligheten og tilgang på lokaler

I plattformen slår regjeringen fast at de vil styke frivilligheten og skriver «Frivilligheita skal ha god tilgang på lokale, anlegg og utstyr».

– Kulturrom ser frem til det videre arbeidet og vil delta med høringsinnspill og arrangere møteplasser for å synliggjøre behovet for egnede kulturlokaler også i den kommende stortingsperioden.