Creo-leder Hans Ole Rian kom med flere konkrete innspill til Kulturminister Abid Q. Raja under dagens innspillsmøte for åpning av kultursektoren
Foto
Ihne Pedersen
Creo

– Selv om pandemien kanskje er over til høsten er ikke krisen i kultursektoren over like raskt

Publisert: 28. januar 2021 kl 14.20
Oppdatert: 28. januar 2021 kl 14.53

Sammen med flere aktører fikk forbundsleder i Creo, Hans Ole Rian, komme med sitt innspill rundt gjenåpning av kulturrsektoren til kulturminister Abid Q. Raja torsdag.

Rian startet sitt innlegg med å begrunne hvorfor han mener kompensasjonsordningene for kulturbransjen må være i funksjon en god stund etter at pandemien er over.

– Selv om pandemien kanskje er over til høsten en gang, er ikke krisen i kultursektoren over like raskt. Det vil ta tid å få hjulene i gang igjen, det vil ta tid å planlegge turneer og festivaler, og mange arrangementer og turneer er allerede utsatt til 2022. For å unngå unødvendige konkurser i denne perioden er det derfor nødvendig at kompensasjonstiltakene varer noen måneder inn i den «smittefrie» perioden, sa Rian i sitt innspill.

Han understreker også at det er viktig at regjeringen allerede nå kommuniserer dette tydelig til bransjen.

Ber om at kompensasjonsordningen økes igjen

Under innlegget sitt siterte Rian en av Creos medlemmer som uttrykte misnøye over at regjeringen på kort varsel satte ned kompensasjonen til 60 prosent, like før nedstengingen i november – og rett før førjulstiden som kan betegnet som en høytidssesong.

De selvstendig næringsdrivende og frilanserne i kulturbransjen har ofte lave inntekter, små marginer og lite oppsparte midler, sa Rian. De Creo-medlemmene som tilhører denne gruppen har det vanskeligere nå enn i starten av krisen, hevder han. Han ber derfor om at kompensasjonsgraden blir justert tilbake til 80 prosent igjen, slik den var i starten av krisen.

Musikere straffes for å turnere og arbeide i utlandet

Rian reagerer også på at alle de som turnerer og arbeider med konserter og turneer i utlandet ikke har vært dekket av ordningene i kultursektoren.

– Våre myndigheter har i flere år oppfordret til internasjonale satsinger. For oss blir det derfor feil at de som har valgt å turnere i Tyskland i stedet for i Norge blir straffet fordi de fulgte oppfordringen om å satse i utlandet. Spesielt viktig blir dette når vi vet at mange av de store festivalene og turneene som skulle blitt gjennomført nå i år allerede er utsatt til 2022, sier Rian.

Krever honorar fjernet

Gjennom store deler av 2020 kunne virksomheter som hadde mottatt ordinære tilskudd fra Kulturrådet, bruke pengene på å dekke økonomiske forpliktelser dersom arrangementer ble korona-avlyst, sier Rian avslutningsvis i sitt innspill. Dette gjaldt også honorarer til musikere, artister og andre.

Også kulturarbeidere har krav på inntekt. Det fremstår også som helt urimelig at artister og andre ikke skal få oppgjør i henhold til kontrakt når det kanselleres på kort varsel

Rian reagerer dermed sterkt på den nye regelen om at konsertarrangører ikke lenger kan honorere artistene med penger de har fått fra Kulturråder hvis konserten blir korona-avlyst. Han reagerer også på avdelingsleder for kunstnerisk produksjon og formidling i Kulturrådet, Mariann Komissar, sin uttalelse til Klassekampen hvor hun argumenterer for regelendringen fordi de «har håp om at pandemien nå nærmer seg slutten».

– Det er ikke Kulturrådet som besitter kompetanse på når pandemien er over, sier Rian.

– Kunstnere og artister som skulle opptre i februar og utover våren, risikerer nå å stå helt uten inntekt. Vi kan ikke ha sånne regler som disse Kulturrådet har vedtatt. Også kulturarbeidere har krav på inntekt. Det fremstår også som helt urimelig at artister og andre ikke skal få oppgjør i henhold til kontrakt når det kanselleres på kort varsel, dette er en selvfølge for alle andre av samfunnets yrkesgrupper.

Creo krever dermed at Kulturdepartementet sier ifra til Kulturrådet at en slik praksis øyeblikkelig må ta slutt, avslutter Hans Ole Rian.