Kulturpolitisk talsperson i Ap, Anette Trettebergstuen.
Foto
Vidar Ruud / NTB
Anette Trettebergstuen (Ap)

– Raja lurer kulturlivet

Publisert: 16. april 2021 kl 11.21
Oppdatert: 16. april 2021 kl 12.40

På en pressekonferanse fredag, fortalte kulturminister Abid Raja at regjeringen dobler midlene til stimuleringsordningen – fra 400 til 800 millioner. Kulturrådet skal også gå igjennom søknadene som fikk avslag på nytt.

Halvparten av aktørene som kvalifiserer til støtte gjennom stimuleringsordningen har fått avslag, noe som har ført til stor misnøye med Abid Raja i kulturbransjen.

I fjor mottok de fleste støtte, mens perioden januar-juni i år har vært overraskende slunken for mange kulturaktører. Arrangører risikerer nå store tap, ettersom mange av disse arrangementene som ikke støttes allerede har gått av stabelen.

Foto
Kulturminister Abid Raja. Foto: Berit Roald / NTB.

– Selger de samme pengene gang på gang

Hans Ole Rian er leder for Norges største kunstnerorganisasjon, Creo. Han forteller at Abid Raja opprinnelig hadde 2,5 milliarder å bruke på kulturlivet. Likevel ble det først bare satt av 400 millioner til stimuleringsstøtte i perioden januar-juni i 2021.

Foto
Creo-leder, Hans Ole Rian. Foto: Ihne Pedersen.

– Det kan jo se ut som kulturministeren bare selger de samme pengene gang på gang. Det er jo ikke rart at bransjen blir forvirret av det, sier han til KulturPlot.

Kulturpolitisk talsperson for Ap, Anette Trettebergstuen, går enda lenger: hun kaller det hele for «lureri».

– Ja, det stemmer. Dette er lureri. Dessverre lurer vår kulturminister kulturlivet gjennom å pakke inn de samme pengene flere ganger. I flere varianter. Det er trist.

Trettebergstuen mener også at Raja, når det er beleilig, velger å snakke ned de rammene han har, slik han nå gjør i forbindelse med første tildelingsrunde stimuleringsmidler.

– Han sier det er trist at mange fikk avslag fordi ordningen dessverre hadde mindre penger enn det som var behovet. Han viser til at rammene for ordningen er 400 millioner kroner. En ramme som Raja selv har laget innenfor den potten Stortinget har bevilget, sa hun før det ble klart at kulturministeren dobler støtten.

Foto
Aps Anette Trettebergstuen mener at Abid Raja lurer kulturlivet. Foto: Terje Pedersen / NTB.

I Statsbudsjett 2021, som ble vedtatt i desember, stilte Stortinget seg bak 1065 millioner kroner til stimulerings- og kompensasjonsordninger til kultur for perioden januar- juni. I januar ble det lagt på 350 millioner kroner til å utvide perioden for ordningene til og med august.

– Skulle jeg brukt Rajas egen måte å dele opp disse pengene, kunne jeg altså sagt: De 200 millioner kronene som nå er fordelt er del av de 400 millionene, som igjen er en del av de 1065 millioner kronene, som er del av de 2250 millioner kronene, som er del av de 2550 millioner kronene som ligger i Statsbudsjett 2021.

Hun mener det interessante spørsmålet er hvor mange av disse pengene som fortsatt ikke er bevilget, selv når kulturministeren er trist over å ha for lite penger. Derfor har Trettebergstuen spurt ham om dette, og hun forventer et tydelig svar i Stortinget.

– Det kan kanskje oppklare denne leken med tall, sier hun.

Må vrake prinsipp

I et brev til kulturministeren krevde nylig sju konserthus – blant annet konserthusene i Oslo og Stavanger, samt Grieghallen i Bergen og Olavshallen i Trondheim – at det gjøres endringer umiddelbart, skriver VG. Prinsippet om at tildeling i 2020 skal påvirke grunnlaget for tildeling i 2021, må vrakes, mener de.

Ifølge Raja ble han først forrige fredag oppmerksom på tallene fra Kulturrådets behandling av søknadene. Bakgrunnen for at ordningen har truffet dårligere i vår er ifølge Raja at smittesituasjonen har endret seg underveis. Nå oppfordrer han alle som har fått avslag om å søke igjen.

Beslutningene om hvem som har fått støtte i denne runden kan virke vilkårlig: For en konsertturné kan én konsert ha fått støtte, mens en annen ha fått avslag. Samtidig opplever flere konsertsteder at en konsert med eksempelvis Morten Abel får tilskudd, mens en Odd Nordstoga-konsert samme sted får avslag, ifølge VG.

Kulturrådet hevder at det kom inn flere søknader enn forventet. I fjor kom det 700 søknader, i vår kom det 835.

– Vi har forståelse for at resultatet av en helhetsvurdering kan være vanskelig å lese ut av den enkelte avslagstekst, og at det ikke alltid vil være åpenbart hvilke kriterier som har gjort at enkeltsøknader faller utenfor, skriver rådet.

– Gir falske forhåpninger

Kulturpolitisk talsperson for Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, mener Abid Raja har skapt et narrativ om at det kommer nye penger, og at han er redningen for kulturen, frivilligheten og idretten.

– Når kulturaktører agerer på budskapet hans, får de et problem. I verste fall får det alvorlige konsekvenser. Kulturbransjen fortjener en redelig kommunikasjon, og ikke fagre ord som gir falske forhåpninger, sier hun.

Foto
Kulturpolitisk talsperson for Senterpartiet, Åslag Sem-Jacobsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB.

Hun mener det er alvorlig at kulturaktører har valgt å bruke pengene sine på aktiviteter, etter å ha blitt anbefalt dette, for så å sitte igjen med skjegget i postkassen.

– Hvordan ville du ha håndtert dette, dersom du var i Rajas sko?

– Først ville jeg brukt alt jeg har av tid og krefter til å omgjøre vedtakene til dem som har fått avslag. Ordningen var ikke klar, og fordelingen har vært for skjønnsmessig. Folk sitter igjen med enorme tap. Vi ser at kulturaktører har fått avslag, selv om de har kunnet huke av alle de påkrevde boksene. Slik skal det ikke være, poengterer hun.

Sem-Jacobsen mener at søkerne burde fått tydeligere signaler i forkant på om man ville motta støtte eller ikke.

Hun understreker at hun forstår kulturministerens behov for å uttrykke både håp og bekymring.

– Men skryter man for mye, blir fallhøyden stor. Nå har han erfart at det lønner seg å nyansere budskapet, sier hun.

Sem-Jacobsen vil ta opp spørsmålet om hvor stor risiko kulturaktører skal måtte ta, for å våge å gjennomføre kulturaktiviteter, i Stortinget.

Raja: – Jeg deler frustrasjonen deres

none

På en pressekonferanse fredag, sa Raja at denne uken har vært utrolig vanskelig for en rekke kulturaktører. Han ville ikke komme med noen bortforklaringer, men påpekte at pandemien skaper uforutsigbarhet. Smittesituasjonen har utviklet seg helt annerledes enn hva tilfellet var i oktober 2020, da ordningen ble laget. Regjeringen måtte innføre mer inngripende tiltak nok en gang, pågrunn av mutasjonsvirusene.

– Jeg deler frustrasjonen deres, og skulle ønske vi hadde oversikt over smittesituasjonen i oktober, sa Raja, som hadde gode nyheter med seg i sekken.

Kulturministeren har nemlig sett på søknadstallene til Stimuleringsordningen på nytt. Etter en gjennomgang har han konkludert: Potten til stimuleringsordningen blir doblet, fra 400 til 800 millioner kroner.

– Jeg har også gitt Kulturrådet beskjed om å behandle alle søknadene som fikk avslag, så raskt som mulig. Man skal også få støtte, selv om man har fått støtte i 2020, sa kulturministeren.

Det vil fortsatt være vilkår knyttet til søknadene, slik at man fortsatt kan risikere å få avslag dersom man ikke tilfredsstiller kravene til støtte.

Departementets fagavdeling: Slik er støtten fordelt

Ifølge Kulturdepartementets fagavdeling var de opprinnelige 400 millioner kronene av midlene til kultur satt av til stimuleringsordningen. 165 millioner kroner er bevilget til stimulering gjennom eksisterende tiltak og ordninger, som for eksempel Norsk kulturfond, Norsk filminstitutt, KORO og rettighetshavere. Ytterligere 10 millioner kroner er satt av til Norsk Filminstitutt, og 35 millioner kroner er satt av til museer med under 60 prosent offentlig finansiering. 

Videre skal det innenfor rammen settes av midler til kompensasjonsordningen for første halvår 2021, Klagenemdsekretariatet og til administrasjon av ordningene.

«Avsetningen på 400 millioner kroner til stimuleringsordningen er basert på beregninger av antatt behov for stimuleringsmidler, gjort på et tidspunkt da departementet trodde at smittesituasjonen skulle utvikle seg i en mer positiv retning enn den har gjort i vår», skriver departementets fagavdeling i en epost til KulturPlot.