Kulturminister Anette Trettebergstuen (til høyre) sammen med finansminister Trygve Slagsvold Vedum og justisminister Emilie Enger Mehl på Slottsplassen etter den nye regjeringens første statsråd på slottet.
Foto

Heiko Junge / NTB

Landets nye kulturminister varsler en helt ny retning for kulturlivet

Publisert: 25. oktober 2021 kl 10.26
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.57

Solberg-regjeringen ville ha mer privat kapital inn i kulturen. Anette Trettebergstuen varsler en helt ny retning, hun ønsker å bygge ned klasseskillene.

Det forteller hun i et intervju med Klassekampen.

Trettebergstuens visjon er å gjøre kulturen mer tilgjengelig for alle, uavhengig av bakgrunn og hvor man bor.

– Om du bor i storbyen eller på bygda, skal du ha tilgang til kunst og kultur av høy kvalitet. I dag er det for store klasseforskjeller i tilbudet og bruken av kultur. Dette har jeg lyst til å gjøre noe med, sier hun til avisa.

På spørsmål om ikke det hennes forgjengere har gjort er tilstrekkelig, svarer hun:

– Nei, det er derfor også jeg vil fortsette på den samme veien som da vi styrte sist. Kulturløftet handlet om å bygge ned klasseskillene, en jobb som vi ikke var ferdige med da vi gikk ut av kontorene.

Jobber med å sette sitt preg på statsbudsjettet

Klassekampen møter henne på hennes sjette dag som landets kultur- og likestillingsminister, og hun forteller at det har gått i ett siden hun tiltrådte.

Av det som har skjedd allerede, er igangsettelsen av arbeidet med ny boklov. Hun forteller at løftet om å innføre en ny lov som sikrer fastpris på bøker er langt fram i køen om hva hun vil få til. Dette forsøkte den forrige rødgrønne regjeringen å innføre før den måtte kaste kortene i 2013.

Akkurat nå jobber hun på spreng med å sette sitt preg på neste års statsbudsjett, som Solberg-regjeringen rakk å sette sammen før den måtte gå av.

– Det blir ikke en rein Ap/Sp-profil på det budsjettet. Det får vi først neste høst, når vi legger fram vårt eget statsbudsjett, sier hun til Klassekampen.

Ellers er et av de viktigste momentene til den nye regjeringen løftet om at én prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur.

Og blant annet dette, som avisa lister opp:

  • Opprette regionale kulturfond over hele landet.
  • Lage en insentivordning for nyskreven, norsk dramatikk.
  • Levere en stortingsmelding som skal styrke kunstneres økonomi.
  • Styrke kulturformidling via Den kulturelle skolesekken og gjeninnføre Den kulturelle spaserstokken for eldre.