Statsminister Erna Solberg (H) redegjør for sin strategi for gjenåpningen av samfunnet.
Foto
Torstein Bøe / NTB
Regjeringens gjenåpningsplan

– Kulturlivet må få samle flere enn 100 personer

Publisert: 7. april 2021 kl 13.09
Oppdatert: 7. april 2021 kl 13.31

Statsminister Erna Solberg la onsdag frem regjeringens gjenåpningsplan for Stortinget, en firetrinnsplan med minst tre uker mellom hvert trinn. For å ha kontroll er det behov for å se resultater av hvert trinn, før man kan gå videre til neste, sa Solberg.

Tre forutsetninger avgjør planens framdrift: smittesituasjon og sykdomsbyrde, kapasitet i helsevesenet og vaksinasjon.

Som for resten av samfunnet, innebærer statsministerens gjenåpningsplan også lettelser for kulturlivet, og mange har vært spent på om planen innebar konkrete lettelser for kulturarrangementer.

Creo-leder, Hans Ole Rian, mener at regjeringen fortjener ros for å presentere tiltak som kan gi oss mer forutsigbarhet:

– Regjeringens gjenåpningsplan består av fire trinn og en oversikt over hvilke tiltak som lettes på i hvert trinn. Målet er en normal hverdag, og et samfunn der alle skal komme gjennom krisen. Mye er selvfølgelig usikkert ennå, men regjeringen skal ha ros for at det nå kommer tiltak som gir oss noe større forutsigbarhet, sier han.

Dette viser at regjeringen ikke anser kulturnæringen som en like viktig næring som andre næringer

Rian trekker frem at det er bra at kravet om «fastmonterte benker» nå er forlatt, etter mange innspill fra kulturbransjen. Det er bedre for mange arrangører at personer nå kan sitte på «faste tilviste plasser».

– Dog, vi mener at de profesjonelle arrangørene – verdensmestrene i publikumshåndtering og smitteverntiltak – må få anledning til å samle flere personer en de 100 som det åpnes opp for på trinn 1, og de 200 som det åpnes opp for på trinn 2. Vi må også få klare retningslinjer over hvor mange som kan samles på de andre trinnene, påpeker Rian.

– Ulogisk og urettferdig

For andre bransjer – kjøpesenter, varehus og andre næringer der langt flere enn 100 mennesker samles – er det ikke satt antallsbegrensninger. Hvorfor skal det være lov å samle mange tusen mennesker på IKEA når Sentrum scene eller Olavshallen ikke kan samle flere enn 100 eller 200 stykker, spør Rian. Han mener det framstår som både ulogisk og urettferdig, og at dette viser at regjeringen ikke anser kulturnæringen som en like viktig næring som andre næringer.

Foto
Creo-leder Hans Ole Rian gir både ros og ris til regjeringen, i forbindelse med Erna Solbergs gjenåpningsplan. Foto: Ihne Pedersen / Creo.

Det ble sagt fra statsministeren at situasjonen for festivalsommeren først kan avklares i slutten av mai. For de aller fleste av de profesjonelle festivalene er det altfor seint, ifølge Creo-lederen. Det er ikke mulig å planlegge en større festival med så korte frister.

– Regjeringen må derfor enten komme med retningslinjer tidligere, eller komme med kompenserende tiltak som treffer denne delen av bransjen.

Regjeringen nevner breddeidretten og konkurranser mange ganger, men hvor ble det av breddekulturen?

På trinn 3 skal det vurderes om hurtigtester og koronasertifikater kan være egnede tiltak for flere publikummere. Creo ser at det å åpne for at de som har sertifikat skal få gå på konsert, mens andre må holde seg hjemme, kan virke urettferdig og at det kan ha noen juridiske problemstillinger knyttet til seg.

– Men veldig mye under denne pandemien har vært urettferdig. Spesielt det at noen yrkesgrupper har hatt tilnærmet yrkesforbud, mens andre har kunnet fortsette omtrent som før, uten de til dels store fallene i inntekter mange kulturarbeidere har blitt rammet av.

Flere publikummere

Kulturbransjen er den bransjen som har vært hardest rammet av konsekvensene av regjeringens nedstengninger, og skal hjulene i denne bransjen komme i gang igjen er vi helt avhengig av at publikum igjen kan få lov til å gå på festivaler, konserter og forestillinger, mener Rian. Det må skje på en sikker og kontrollert måte, og da mener han at å åpne opp for flere publikummere, kombinert med koronasertifikater og/eller hurtigtester er en fornuftig vei å gå.

– Regjeringen nevner breddeidretten og konkurranser mange ganger, men hvor ble det av breddekulturen? Jeg mener at også alle de barn og unge som spiller i kor, korps og orkester, og alle de som deltar i dans, teater og andre kunstformer også må få samles på lik linje med idretten. Det samme gjelder alle de voksne som finner glede og mening i å delta i kulturaktiviteter. De må få samles på lik linje som breddeidretten, både med organisert samspill og andre aktiviteter, sier Rian.

Han synes det fint at regjeringen har omtanke for alle studentene som sliter, både faglig og økonomisk. Men det er en stor gruppe som statsministeren ikke nevnte, og det er de som ble ferdig med studiene i fjor, og som nå i et helt år har slitt med å skaffe seg arbeid og inntekter.

– Spesielt gjelder dette studenter innenfor kunstfagene, og i svært stor grad musikkstudentene. Her må regjeringen komme med treffsikre tiltak så raskt som mulig, poengterer han.

Her er regjeringens plan for gjenåpning av samfunnet