– Listhaug bør sette seg grundigere inn i verdiskapingen kulturlivet representerer
Etter at Frps Sylvi Listhaug i forrige uke kritiserte kulturlivets kompensasjonsordning, og mente det burde likebehandles med næringslivet i krisestøtteordninger, har det ikke manglet på reaksjoner fra kulturtoppene.
Nestleder i Creo, Anders Hovind, mener at Sylvi Listhaug bør sette seg inn i forholdene som hun uttaler seg om.
– At Listhaug mener kulturlivet er hårsåre fordi vi møter hennes utspill med argumenter får stå for hennes egen regning. Jeg tror Listhaug bør sette seg grundigere inn i den verdiskapingen kulturlivet representerer før hun fortsetter debatten. At kulturlivet får noen sårt tiltrengte millioner ekstra er jo også en indirekte støtte til både reiseliv og hotellnæring. Ting henger sammen i økonomien og det er derfor ikke fruktbart å se kulturstøtten isolert, sier han til KulturPlot.
– Ekstremt kunnskapsløs
Mariann Bjørnelv, avtroppende leder for kulturhuset Folken i Stavanger mener Listhaug avslører seg som ekstremt kunnskapsløs om kunstnerøkonomien. Neste uke inntrer Bjørnelv som ny festivalsjef for Moldejazz. Listhaugs utspill er et tydelig signal om at det blir endringer med henne som partileder, mener hun.
– Det er et populistisk utsagn basert på at Listhaug skal gjøre seg lekker for dem som skal stemme henne inn som ny Frp-leder. Det er også ganske underlig ettersom hun har vært med på å vedta disse ordningene selv, sier Bjørnelv, til Klassekampen.
Listhaugs hovedpoeng er at det er urettferdig at kulturlivet får dekket deler av sine tapte inntekter under pandemien, mens næringslivet bare får dekket deler av sine faste kostnader.
Sveinung Wålengen, leder for Verdensteatret cinematek i Tromsø, mener at den særegne krisestøtta til kulturlivet viser at Norge er et velfungerende samfunn som tar kulturen på alvor. Han sier til Klassekampen at han ikke tror Listhaug har det norske folk bak seg:
– Det er selvfølgelig mye man kan kritisere når det gjelder fordelingen av pengene, men det er veldig korttenkt å sette kulturlivet opp mot næringslivet på denne måten. Jeg tror også det er i strid med hva flertallet av den norske befolkningen mener, sier han.
Filmprodusent John M. Jacobsen i Filmkameratene påpeker at filmbransjen er strukturert helt annerledes enn «vanlig» næringsliv. I filmbransjen er det svært få faste kostnader, og de er ofte helt avhengige av fortjenesten de får når en film går bra, forteller han.