– Ikke nok fra regjeringen – håper SV skrur opp summen
Kulturministeren varsler nå at regjeringen oppretter en driftstøtteordning for de etablerte kompaniene i 2022, men legger bare inn 4 millioner ekstra i potten til den søkbare ordningen.
Det er ikke nok, mener direktør for Danse- og teatersentrum, Hege Knarvik Sande.
– Dette rekker faktisk bare til ett nytt kompani, sier hun.
Regjeringen foreslår å øke bevilgningen på posten med 4 millioner kroner, slik at det til sammen blir 10,1 millioner kroner til fordeling i ordningen for etablerte scenekunstkompanier. Det er et stort gjennomslag for norsk scenekunst at den nye regjeringen etablerer en driftstøtteordning for etablerte kompanier allerede i 2022, og viser at den nye regjeringen har stor handlingsvilje og at de med sikkerhet ser alvoret i situasjonen for de etablerte scenekunstkompaniene.
Regjeringen viser at de ser alvoret i situasjonen ved å snu seg rundt og opprette driftsstøtteordingen nå, og ikke i 2023 slik Solberg-regjeringen la opp til. Dette er veldig bra, men vi kan ikke opprette en ordning for syns skyld - den må også ha en faktisk effekt! Summen på 4 millioner vil ikke være i nærheten av å dekke behovet for scenekunstfeltet
Regjeringen oppretter derfor en søkbar driftstøtteordning fra og med våren 2022. Ordningen skal inkludere tilskuddene til Jo Strømgren kompani og Verdensteatret, to kompanier som ble løftet inn på Statsbudsjettet for 2021.
Med en økning på 4 millioner vil dette totalt utgjøre en sum på 10,1 millioner. Men, en økning på kr. 4 millioner er for lite, mener Sande, og vil derfor ikke være i nærheten av å dekke behovet for scenekunstfeltet.
På den tidligere basisfinansieringen mottok hvert kompani i snitt 3-4 millioner årlig til drift og utvikling og produksjon. I prinsippet betyr det at driftstøtteordningen med 4 millioner i søknadspotten bare vil holde til ett kompani til. Denne summen må økes, mener hun.
Den vanskelige jobben med å etablere en driftstøtteordning allerede i 2022 er arbeidet med innretningen på ordningen, og denne jobben er regjeringen villig til å ta. Den enkle jobben er å øke summen til ordningen.
– Nå håper vi SV tar plass i budsjettforhandlingen og skrur opp summen til kr. 15-20 millioner. SV satte av 15 millioner i sitt alternative budsjett i 2021 til ordningen, vi håper denne satsningen står ved lag, sier Sande.