Hvem blir den neste kulturministeren? Åslaug Sem-Jacobsen (Sp), Freddy André Øvstegård (SV) eller Anette Trettebergstuen (Ap)?
Foto
Stortinget - Javad M.Parsa / NTB - Vidar Ruud / NTB

Hva sier de ulike kulturministerkandidatene?

Publisert: 22. september 2021 kl 08.00
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.57

I disse dager diskuteres det mye på rødgrønn side om hvem som skal få regjeringsmakt, men mye tyder på at den nye regjeringen vil bestå av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV. Da mener vi i KulturPlot at det er tre kulturministerkandidater som stikker frem; Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen, Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen og SVs Freddy André Øvstegård.

Men hva sier egentlige de forskjellige kulturministerkandidatene de vil gjøre for kulturen?

I sommer snakket vi i KulturPlot med representanter fra alle opposisjonspartiene om hvilken kulturpolitikk de ville ført hvis de fikk bestemme. Her kommer både ulikhetene og likhetene mellom de nye regjeringspartiene frem.

1 % av statsbudsjettet

Før valget gikk de tre partiene sammen og programfestet at 1 % av statsbudsjettet skal brukes på kultur – noe som skal innføres i løpet av de første 100 dagene, sier Trettebergstuen.

Alle de tre representantene sier til KulturPlot at økningen av kulturstøtten skal være med på å gi kulturen et løft, og få kulturen ut til folket – uavhengig av størrelsen på lommeboka og adressen til de som konsumerer den.

Selv om Senterpartiet utvilsomt er distriktspartiet, mener altså alle de tre partiene at det er viktig at kulturlivet og -tilbudene er til stede i hele landet.

– Vi vil prioritere tiltak som gir alle tilgang til å oppleve kunst og kultur – ung og gammel, funksjonshemmet og funksjonsfrisk, i by og bygd i hele landet. Klasseskillene skal bygges ned og tersklene senkes, sier Trettebergstuen, og legger til at Ap vil styrke og videreutvikle de universelle kulturordningene som gir alle en smakebit av kunst og kultur.

– I et nytt kulturløft vil vi særlig prioritere å bygge opp den kulturelle grunnmuren, altså det lokale kulturlivet som er til stede i hele landet. Vi vil ha ned køene og gjøre kulturskolen gratis, sier Øvstegård, og trekker i tillegg frem en styrking av bibliotekene.

– Kulturutøvelse og –opplevelse er svært viktig for lokalsamfunnene våre over hele landet – i bygd og by, og det er på tide å satse mye mer på vedlikehold og bygging av kulturhus, grendehus og bydelshus, styrke bibliotekene og leselysten, styrke kulturromordningen og ordninger som den kulturelle skolesekken, sier Sem-Jacobsen.

Sp vil også bygge opp både amatør- og profesjonell kunst, kunstnere og kultur over hele landet, styrke tilbud for barn og unge og utviske sosiale og økonomiske forskjeller med lokale tilbud som fritidsklubber og gratis museum, sier Sem-Jacobsen videre.

De vil også sørge for at større andel av det statlige kulturbudsjettet går til institusjoner og kultur utenfor hovedstaden.

Avvikling av gaveforsterkingsordningen

Med nye regjering står også gaveforsterkningsordningen i fare. Både Ap og SV har sagt de vil skrote ordningen som Solberg-regjeringen opprettet som en insentivordning med formålet å stimulere til økt privat finansiering av kunst og kultur ved at man kan søke om statlig gaveforsterkning på opptil 25 prosent av private gaver på minst tre millioner kroner.

– Vi vil avvikle gaveforsterkningsordningen, som bidrar til å øke forskjellene mellom kulturtilbudet i byene og distriktene, og som overlater ansvaret for kulturstøtten til det private næringslivet, sier Trettebergstuen.

Også Sem-Jacobsen sier de vil se nærmere på gaveforsterkningsordningen:

– Vi vil gå inn og se på bruken av tippemidler til kultur, som regjeringa har brukt til å finansiere flere nye ordninger, som gaveforsterkningsordningen. Sistnevnte ordningen har derfor blant annet forsynt seg av over 70 millioner årlig fra ordningen til desentraliserte kulturhus, noe som har rammet mangt et lokalsamfunn.

Øke overføringene av fri midler til kommunene og fylkeskommunene

Senterpartiet er også ekstra opptatt av kulturarven vår, sier Sem-Jacobsen. Det vil si at de vil ha et fokus på bevaring og formidling av kulturminner, historie, folkekunst og språk.

Senterpartiet vil også øke overføringene av frie midler til kommunene og fylkeskommunene

– Senterpartiet er en garantist for å øke overføringene av frie midler til kommunene og fylkeskommunene betraktelig. Det vil automatisk føre til at det blir enklere for kommunene å støtte og utvide sitt kulturtilbud, sier hun.

– Sp har også fremmet forslag gang på gang om å rettighetsfeste frivillighetens ønske om 100% momskompensasjon på varer og tjenester på kulturbygg. Det vil gi den frivillige kulturen mye bedre økonomiske kår og kulturen bedre lokaler. Her har vi etter hvert fått med oss de andre rød-grønne, legger hun til.

Vil satse mer på film som næring

Noe av det som bekymrer Sem-Jacobsen er det faktum at lesningen faller dramatisk. Derfor ønsker Sp seg en aktiv leselyststrategi og en boklov for å bygge opp under litteraturen vår.

En boklov har også de andre partiene uttalt at vil komme på plass ved et eventuelt regjeringsskifte.

Senterpartiet trekker derimot også frem at de vil styrke filmnæringen.

– Vi ønsker å satse mer på film som næring i Norge og sørge for at det potensialet som finnes for norske arbeidsplasser i selve produksjonen av film og TV-serier, samt i tilstøtende næringer som hotell, catering, transport, i større grad kan utløses.

Dette vil de gjøre ved å satse ytterligere på filmintensivordningen ved å blant annet gjøre den regelstyrt. De vil også innføre tiltak for at flere opptaksdager blir i Norge ved å for eksempel innføre spendkrav slik de fleste andre land har for sin nasjonale filmstøtte.

– Nå skjer så mye som 45% av innspillingsdagene på norske produksjoner i utlandet og det bygger ned vårt eget filmmiljø i stedet for å bygge det opp, mener Sem-Jacobsen.

Bedre arbeidsvilkår for kunstnere og kulturarbeidere

Freddy André Øvstegård sier at kultursektoren vil få en økt status med SV og rødgrønn-kulturpolitikk.

– Både utfra kunstens egenverdi og som næring med viktig verdiskaping og sysselsetting. En rødgrønnregjering med et nytt rødgrønt kulturløft vil merkes, legger han til.

Trettebergstuen er opptatt av at kulturen ikke bare skal gi folk noe å leve for, men at det også skal være noe å leve av.

– Altfor mange kunstnere og kulturarbeidere har dårlige arbeidsvilkår. Vi vil ha slutt på at kunstnerne står med lua i hånda, og derfor er et løft for kunstnerøkonomien en hovedprioritet for Ap, sier hun.

– Vi vil styrke de sosiale rettighetene til frilanserne, og vi skal sikre at kunstnere faktisk får betalt når verkene deres brukes eller deles. Vi mener kunstnerstipender er et treffsikkert tiltak for å sikre kunstnerisk arbeid, og vil derfor styrke bevilgninger til arbeidsstipender og øke antall stipendhjemler, legger hun til.

none

Må jobbe for mer likestilling og mangfold

Trettebergstuen og Øvstegård trekker også frem hvor viktig det vil være å jobbe for mer mangfold og likestilling i kulturen.

– Vi blir aldri ferdig med å jobbe for mer mangfold, likestilling og representativitet i kunst- og kulturlivet, både på scenen og i publikum, sier Øvstegård.

Dette mener han er viktig fordi kunst og kultur er ytringer som forteller historier og påvirker samfunnet, legger han til. Derfor må historiene som fortelles, de som forteller dem og de som blir rørt av historiene i større grad speile hele samfunnet.

Bedre kunstnerøkonomi og sterkere arbeidslivsrettigheter er et viktig bidrag også til dette mener han, og trekker frem at SV vil prioritere 500 nye stipender i løpet av perioden, styrke Skuespiller- og Dansealliansen og opprette tilsvarende organisasjoner for andre grupper for å gi faste ansettelser mellom oppdrag, og styrke de sosiale og økonomiske rettighetene til selvstendige og frilansere.

– Flere stipender gjør at flere enn de som allerede har trygg økonomi kan tørre å satse på kunsten, og bedre arbeidslivsrettigheter minsker risiko for trakassering i kultursektoren som vi har sett under #metoo, legger Øvstegård til.

– I tillegg må en ny regjering stille opp med ressursene som trengs til aktørene i kulturlivet for å jobbe målrettet med dette over tid, avslutter han.