Festivalene venter og venter – nå avkreves kulturministeren et svar
Både Norske Konsertarrangører, andre bransjeorganisasjoner og arrangører har den siste tiden vært i møter på administrativt nivå i Kulturdepartementet og etterlyst svar.
– Regjeringen er svært bakpå igjen, og vi venter på to ting, bekrefter Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører, som har rundt 170 av landets festivaler blant de 400 arrangørmedlemmene, overfor NTB.
– Vi venter på hva slags ordninger som kommer på plass for å redde eventuelt avlyste festivaler sommeren 2021. Per i dag mangler det nye kompensasjons- og stimuleringsordninger, siden de som var opphørte ved årsskiftet, sier Østerdal:
– Og så venter festivalene på tydelige signaler fra helsemyndighetene om hvilke parametre som vil gjelde for større arrangementer – som for eksempel hvor mange i befolkningen som skal være vaksinert, om hurtigtester vil kunne brukes og lignende.
Krever svar fra Raja
Nå får arrangørbransjen drahjelp av Anette Trettebergstuen (Ap), som var blant dem som holdt appell under Red Alert-demonstrasjonen i september. Torsdag avkrevde hun Abid Q. Raja (V) svar på følgende spørsmål:
«Mener kulturministeren at festivalsommeren skal planlegges som normalt og hvordan skal koronastøtteordningene innrettes for å ivareta festivalene og andre store arrangører?»
Trettebergstuen peker i begrunnelsen på at store deler av festivalene planlegger for fullskala arrangementer sommeren 2021, og at deres planleggingshorisont er lang.
– Det er derfor behov for snarlige avklaringer med tanke på langtidsbestemmelser og hvordan ordningene vil innrettes for å begrense risikoen til festivalene, heter det videre fra Ap-politikeren.
Hun sier i en epost til NTB at det viktigste nå er å få på plass ordningene for 2021.
– Pengene er satt av, men foreløpig er det ingen informasjon om hvordan krisehjelpen skal innrettes. Om den vil treffe festivalene, om den vil bidra til å minimere risikoen for de mange som nå har startet planleggingen, om det vil finnes ordninger som hjelper festivalene hvis smittesituasjonen gjør at de må nedskalere eller avlyse, sier hun.
– Blir «kulturbransjen» glemt på ny?
– Jeg tror ikke de er glemt. Jeg tror bare kulturministeren fortsatt ikke helt skjønner økosystemet i bransjen – hvordan arrangementer planlegges: At det er lang planleggingshorisont, og mange utøvere og underleverandører tilknyttet en festival. En kansellering rammer bredt, det er snakk om mange arbeidsplasser, og skal man redusere tapene er det lurt å stoppe planleggingen tidligere. Det nytter ikke å gjøre det like før festivalstart.
Russen spås nei
Hun trekker fram at FHI onsdag denne uken sa til NRK at de ikke tror det er sannsynlig at man kan avholde landstreff for russen i mai med 14.500 publikummere.
– Hvis dette er regjeringens standpunkt, må de jo få denne informasjonen ut til alle som planlegger større arrangementer. Mener regjeringen det er for risikabelt å samle flere tusen i sommer, da må festivalene få beskjed nå, slik at de kan kansellere. Og selvfølgelig må vi snakke om kompensasjonsordninger: Festivalbransjen rammes jo direkte av myndighetenes smitteverntiltak. Da har myndighetene også et særskilt ansvar for disse næringene, sier Trettebergstuen.
I eposten til NTB etterlyser hun «forutsigbarhet og trygghet» fra regjeringen i disse spørsmålene.
– Tror du personlig det blir mulig med «vanlige» festivaler i 2021?
– Det håper jeg! Dette avhenger jo selvfølgelig av smittetrykk og vaksinering og av de tiltakene regjeringen kommer med. Jeg er sikker på at festivalene har smittevern høyt på agendaen, og at de nå vurderer løsninger for publikumskontroll, bruk av vaksinebevis, hurtigtesting osv. Spørsmålet er vel heller om festivalene akkurat nå står høyest på kulturministerens agenda, sier Anette Trettebergstuen.
Raja svarer: – Vi er på lag med kulturnæringen
Kulturminister Abid Q. Raja skriver i en epost til NTB at det nå først og fremst gjelder å få smittetallene ned, og at det er den viktigste prioriteringen.
– Jeg vet kultursektoren ønsker seg en rask avklaring, det skjønner jeg godt, men på grunn av smittesituasjonen er det dette svaret jeg kan gi på det nåværende tidspunkt, heter det fra Raja.
Han opplyser at regjeringen «jobber på spreng» med innretningen på stimuleringsordningen for kultursektoren, også for å se på hvordan man best kompenserer for inntektsbortfall ved avlyste eller utsatte arrangementer, og at man bruker åtte milliarder ekstra fra Kulturdepartementet alene.
– Regjeringen er på lag med kulturnæringen, så jeg vil på det sterkeste avvise at regjeringen er bakpå, og at vi ikke forstår kulturøkonomiens kompleksitet og dets økosystem, sier Raj, som sier at «vi ikke kan love ting i hytt og vær» og at det derfor tar tid med beslutningene.
– Våre anbefalinger og råd for sommeren må være ansvarlige. Hele regjeringen ønsker at sommeren skal bli så normal som mulig, og at flest mulig arrangementer kan finne sted. Det er ikke viljen eller kunnskapen det står på, det handler om koronapandemiens utvikling. Det tror jeg alle andre enn Arbeiderpartirepresentanten skjønner, fyrer han løs.