SVARER: FrPs Sylvi Listhaug svarer KulturPlot på kritikken rettet mot henne og hennes utspill om kulturlivets krisestøtte.

Foto

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sylvi Listhaug til KulturPlot

– Tror mange reagerer på den arrogante holdningen til kulturlivet

Publisert: 26. februar 2021 kl 11.55
Oppdatert: 26. februar 2021 kl 12.09

Debatten fortsetter å rase etter at Sylvi Listhaug sist helg gikk ut og kritiserte krisestøtten kulturlivet har fått under koronapandemien. Hun mente det var urettferdig at kulturlivet skulle få dekket inntektstap og ikke bare faste kostnader, slik som næringslivet har.

Da kritikken fra kulturbransjen kom tilbake, uttalte hun at det var trist at kulturlivet var så hårsåre, og at det ikke var mulig å diskutere hvordan offentlige midler skal brukes.

Nestleder i Creo, Anders Hovind, sa i går til KulturPlot at hvis Listhaug mener kulturlivet er hårsåre fordi de møter hennes utspill med argumenter får det stå for hennes egen regning. Og ber politikeren sette seg grundigere inn i den verdiskapingen kulturlivet representerer før hun fortsetter debatten.

Vesensforskjeller

Også Knut Harald Pleym i Drammen Scener mener det er vesensforskjeller mellom kulturnæringene og andre næringer og mener Listhaug tydelig ikke har forstått det viktige poenget i denne debatten.

– I motsetning til nesten alle andre næringer, så har vi vært stengt ned av myndighetene i snart et år.

I Drammen har Drammen scener, som eier Drammens Teater og Union Scene, vært stengt fra 12. mars til august, Fra august til november fikk de holde åpent, men da med en svært begrenset publikumskapasitet, som gjør det helt umulig å gjennomføre noen arrangementer uten støtte, sier Pleym.

– Alternativet ville jo vært null arrangementer også i den perioden og latt alle ansatte være permittert! Det er ingen andre næringer som har hatt forbud i nærheten av det kulturlivet har måttet innfinne seg med. Så spørsmålet mitt til Listhaug er at når myndighetene har bestemt at vi må holde stengt; vil det da ikke være naturlig at vi får kompensert for dette?

9. november måtte Drammen Scener stenge dørene igjen – og de er fortsatt stengte. I et tidligere intervju med KulturPlot uttalte Pleym at de uansett hvilke forskrifter regjeringen kommer med, vil de holde stengt til påske – fordi usikkerheten ved å åpne igjen er for stor. Blant annet ligger det stor økonomiske risiko forbundet med å åpne.

Opptatt av likebehandling

Sylvi Listhaug sier til KulturPlot at kulturnæringen er viktig, og at det er mange som savner kulturopplevelser.

– Kulturnæringen gir, i likhet med andre næringer, ringvirkninger og fungerer som små og store motorer i lokalsamfunn, men FrP er opptatt av likebehandling. Vi vil ikke favorisere noen næringer over andre, sier hun.

Listhaug viser til at etter et år med pandemi er det det mange forretninger som ligger med brukket rygg – blant annet hoteller, restauranter, barer og reiselivsnæringen. Hvorfor skal disse bare få dekket deler av uunngåelige faste utgifter, mens kulturen favoriseres og får dekket inntektstap, spør hun.

 – Ansatte og eiere i andre bransjer blir med rette provosert av hvordan artister og festivaler melker ut millioner av statlige kroner

 – Bortfallet av inntekter er et problem for alle som er rammet av pandemien, det er jo inntektene man lever av. Det finnes egne støtteordninger for selvstendig næringsdrivende og freelancere, mange i kulturen er vel nettopp det. Vi vil ha likebehandling, ikke forskjellsbehandling, gjentar hun.

Arrogant holdning

Listhaug sier videre at hun tror mange reagerer på den arrogante holdningen fra kulturbransjen:

 – Jeg forstår godt at det er ubehagelig for kulturnæringen at vi setter et kritisk søkelys på hvordan disse favoriseres. Ansatte og eiere i andre bransjer blir med rette provosert av hvordan artister og festivaler melker ut millioner av statlige kroner. Den arrogante holdningen som her legges for dagen tror jeg mange reagerer på, sier hun til KulturPlot.

Listhaug bruker festivalen Tons of Rock som eksempel, og sier det rett og slett er grotesk at slike utenlandsk-eide selskaper får 30 millioner kroner i støtte og dermed gikk like mye i overskudd i 2020, da «takket være norske skattebetaleres penger».

Knut Harald Pleym mener det er mulig å være etterpåklok, men at legger vekt på at det for andre ikke er mulig å overleve uten å få dekt inntektstap:

 – En kan alltids i etterkant se at alle ordningene ikke har truffet like godt eller urettferdig, men samtidig ville blant annet vi som helårsarrangør og spillested ikke overlevd uten inntekter når myndighetene har nedlagt forbud mot våre inntektsbringende aktiviteter.