– Danmark bør gi fra seg eierskapet til samisk tromme
En tromme fra 1691 har skapt strid mellom Danmark og det samiske folket i Norge. Nå har Danmarks nasjonalmuseum konkludert med at de vil gi trommen tilbake.
Det opplyser det danske kulturdepartementet til VG.
Saken har skapt stort engasjement den siste tiden, og torsdag i forrige uke overleverte det danske nasjonalmuseet sin faglige vurdering av saken.
– Vi er oppmerksomme på den historie og betydning trommen har for det samiske folk. Vi har utarbeidet en samlet faglig vurdering, som nettopp er sendt til Kulturministeriet som i siste instans treffer beslutningen om trommen, sier forskningssjef Christian Sune Pedersen ved Nationalmuseet i en epost til NTB tirsdag formiddag, altså før konklusjonen i vurderingen var kjent.
Konflikten dreier seg om en tromme som ble konfiskert i Sápmi under trolldomsprosessene i 1691 og sendt til København til oppbevaring på det danske nasjonalmuseet.
I dag er den kulturelt viktige trommen tilbake på samisk jord, nærmere bestemt ved det samiske museet i Karasjok, men bare på en utlånsavtale som utløper 1. desember i år.
Derfor har Sametinget og museumsstiftelsen RiddoDuottarMuseat innstendig bedt om å få overta eierskapet til trommen.
Nationalmuseet i København opplyser at trommen blir på museet i Karasjok inntil den danske kulturministeren har avgjort saken.
– Den vil ikke bli hjemkalt i mellomtiden, sier Pedersen.
Flere norske politikere har engasjert seg i saken, og Norges kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har vært tydelig på at hun mener det formelle eierskapet til trommen bør overføres til Sametinget i Norge.
Tidligere har det danske kulturdepartementet svart at de venter på den faglige vurderingen før de kan bestemme seg.
Trommen det er snakk om, var eid av Anders Poulsen, som ble anholdt i 1691 i Nesseby-området. Han ble tiltalt for å ha vært i besittelse av en oval gjenstand kalt «Rune-Bomme».
Med dette instrumentet hadde han «øvet den slemme og ugudelige trolldomskunst», het det i tiltalebeslutningen, ifølge Ságat.
Runebommen ble konfiskert og sendt til København, mens Poulsen risikerte dødsdom for sine gjerninger. Mens han avventet dommen, ble han imidlertid øksedrept av amtmannens dreng mens han lå og sov.