Foto

 Julia M. Naglestad / Agder fylkeskommune

Vil skjerme kulturen for kutt

Publisert: 30. november 2020 kl 15.05
Oppdatert: 30. november 2020 kl 15.50

– Vårt hovedgrep i denne budsjettrunden er å prøve og skjerme kulturbudsjettet for kutt og heller bruke midlene vi har til å få til gradvis større endringer.

Det sier Kristin Tofte Andresen som er kulturdirektør i Agder fylkeskommune.

Med økende pandemiutgifter og trange kommunebudsjetter, har flere kulturinstitusjoner fryktet at kulturen taper mot andre nødvendige behov i årets budsjettplanlegging. Men et uttalt mål for Agder er å markere seg som kulturfylke.

– Vi vil ha en tettere dialog og samarbeid med kompetansesentrene på kulturfeltet her i Agder. Våre institusjoner har vært gode til å løfte opp spørsmål knyttet til kunstnerøkonomien, noe vi tar på alvor, sier Andresen.

Hun legger likevel til at fylket neppe greier store løft i inneværende pandemiår, men at Agder ønsker å gå med små skritt i riktig retning.

– Vi vil sørge for et kulturbudsjett som svarer på det kulturlivet trenger nå, sier Andresen.

Av konkrete tiltak nevner hun forslaget om å øke bevilgningen til kompetansesenteret for visuell kunst, Agder kunstsenter, som ligger i Kristiansand.

Fornøyd med statlig tilskudd

Andresen sier Agder fylkeskommune «i det store og det hele» er fornøyd med årets statlige kulturtilskudd. En rekke institusjoner har fått ekstraordinær koronastøtte over statsbudsjettet. Flere av dem, blant annet Kilden, falt i utgangspunktet utenfor regjeringens kompensasjonsordninger til kulturfeltet denne høsten.

– Regjeringen har etter hvert kommet godt på banen og svarer på kulturens behov, sier Andresen.

Disse institusjonene fikk ekstraordinær koronastøtte
 

  • Kilden teater- og konserthus: 8,2 millioner kroner

  • Vest-Agder-museet: 1,2 millioner kroner

  • Sørlandets kunstmuseum: 360.000 kroner

  • Aust-Agder museum og arkiv: 350.000 kroner

  • Næs Jernverksmuseum: 120.000 kroner

Kilden får også 400.000 kroner ekstra gjennom regjeringens satsing på mangfold. Andresen forteller at Kilden har vært gode på mangfoldsarbeid, blant annet gjennom initiativet Kilden Dialog. Initiativet har som mål å løfte frem amatører og marginaliserte grupper gjennom prosjekter innen dans, teater, sang og musikk. Kristiansand Symfoniorkester og Kilden Teater trer ofte til som samarbeidspartnere.

– Det er en stor glede at regjeringen har sett det arbeidet som gjøres her og øker tilskuddet, sier Andresen.

Hun mener også det er gledelig at regjeringen nå øker sin satsing på scenekunstfeltet, og trekker frem Scenekunst Sør som eksempel. Kompetansesenteret har fått 200.000 kroner i støtte som en del av regjeringens nye satsing på dans.

– Vi er veldig glad for at regjeringen har sett scenekunstfeltet, for det har lenge vært underfinansiert, påpeker Andresen.

Etterlyser dialog med staten

Andresen etterlyser bedre dialog mellom fylkesnivå og stat, og svar på hva som skjer i forlengelsen av den avlyste regionreformen for kulturfeltet.

– Vi er nødt til å ha en tettere dialog med staten. Spesielt når det gjelder tilskuddene der vi utgjør et spleiselag med staten, slik at ikke staten endrer på tilskudd uten at vi har en dialog om det. Selv om ikke finansieringsnøklene endres, så må vi ha forutsigbarhet, understreker Andresen.

Hun påpeker at Agder, i likhet med flere andre fylkeskommuner, holder fast ved kulturmeldingens budskap om at den samlede, nasjonale kulturpolitikken må inkludere det som skjer på regionalt og kommunalt plan.

– Men det er klart dette har vært et spesielt år for veldig mange på grunn av pandemi og sammenslåing av fylker. Dette er det første året i en ny hverdag. Mange har nok hatt mer enn nok å stri med, sier Andresen.

LES OGSÅ: Nye Agder satser på kunstnerne