Silje Hjemdal (Frp) lurer på hvordan kulturminister Abid Raja (V) skal sikre at Kulturrådet tildeler de offentlige midlene til kunstprosjekter på en «forsvarlig» måte.

Foto

Berit Roald / NTB scanpix

Raja svarer på rumpekunstkritikk fra Frp

– Vi trenger ikke forstå kunsten for å akseptere at den skal være fri

Publisert: 18. februar 2020 kl 15.46
Oppdatert: 19. februar 2020 kl 14.43

En video av kunstneren Vegard Vinge som spruter maling ut av rumpa vekket mange reaksjoner før jul. Kunstprosjektet har blitt tildelt 3,4 millioner kroner i året for årene 2019, 2020, 2021 og 2022, viser Kulturrådets oversikt over tildelinger fra oktober 2018.

Bruken av statlige midler på «rumpekunst» har gjort at flere har reagert - ikke minst i sosiale medier.

Kulturrådet har i oppgave å formidle offentlige midler til kunst- og kulturprosjekter på vegne av Kulturdepartementet.

Nå stiller stortingspolitiker og medlem av familie- og kulturkomiteen Silje Hjemdal (Frp) spørsmål ved om Kulturrådet benytter de offentlige midlene til kunst på en «forsvarlig» måte.

«Fiksert på kroppsvæsker»

– Hva vil statsråden gjøre for å sikre at Kulturrådet forvalter offentlige midler på en forsvarlig måte? skriver Hjemdal i et skriftlig spørsmål til kulturminister Abid Raja (V).

Hjemdal trekker også frem en rekke andre eksempler: En kunstner skal ha fått 50.000 kroner av Kulturrådet for å smøre menstruasjon på papir, og 1,2 millioner skal ha blitt gitt i prosjektstøtte til en forestilling om en som sitter i sin egen sæd.

Hjemdal skriver at hun har blitt kontaktet av enkeltpersoner som har reagert på rådets prioriteringer.

– Det at prosjekter som konsentrerer seg rundt nakenhet, penetrering og diverse kroppsvæsker, får flere millioner i støtte fra Kulturrådet har skapt reaksjoner blant folk, skriver Hjemland som også legger til at Kulturrådet er «tilsynelatende fiksert på kroppsvæsker».

Det er ikke første gang Frp er kritiske til støtteordninger for norske kunstnere. Kulturpolitisk talsperson Morten Wold i samme parti har tatt til orde for å kutte kunstnerstipendene fullstendig: – Skap heller kunst folk vil ha, sa han til Kulturplot i høst.

– Kunsten skal være fri

Kulturminister Abid Raja (V) skriver i svaret til Hjemdal at dette er et spørsmål han er «veldig glad for å få» og at det «handler om noe som er viktig for meg å kjempe for».

– Selv om vi ikke alltid føler det sånn, og selv om vi ikke alltid liker det, bidrar kunsten sakte men sikkert til å øke toleransen for det vi tidligere opplevde som fremmed, som rart, som uforståelig. Kunsten hjelper oss å se oss selv og samfunnet rundt oss i et nytt lys. Hva vi lar oss sjokkere av endrer seg over tid, skriver Raja videre.

Han erkjenner at han forstår at folk reagerer, men understreker at det ikke er en politikers oppgave å hverken dømme eller bedømme kunsten.

– Vi trenger hverken like eller forstå kunsten for å likevel akseptere at kunsten skal være fri, skriver Raja.

En armlengdes avstand

Kulturministeren påpeker også at det i hans rolle er viktig å forvalte de statlige midlene til kulturfeltet etter prinsippet om armlengdes avstand: Tilskuddsmottakerne skal med andre ord ikke underlegges statlig styring.  

– Kunsten skal nettopp engasjere, berøre, provosere, underholde og forme oss som mennesker. Jeg ønsker derfor at så mange som mulig skal velge å utsette seg for kunst- og kulturopplevelser av alle slag. Slik at kunsten kan nettopp utfordre, endre konvensjoner og flytte grenser. Kunsten skal være fri, avslutter Raja.

LES OGSÅ | Synspunkt: Hvor lang er en armlengdes avstand innen kulturfeltet?

Også tidligere kulturminister Trine Skei Grande (V) forsvarte den frie kunsten da Nettavisen først skrev om Kulturrådets tildeling av statlige midler til kunstprosjekter.

– I hele min tid som kulturminister har jeg vært opptatt av armlengdes avstand. Det gjelder selvfølgelig også for Kulturrådet, som gjør sine faglige vurderinger uten at jeg går inn og mener noe om enkelttildelinger, sa Grande til Nettavisen i desember 2019.

Spredt i sosiale medier

En video fra Vegard Vinges kunstprosjekt hvor han «spruter maling ut av anus», ble først publisert på Facebook-siden Sløseriombudsmannen. Facebook-siden styres av en anonym bruker, som kun opplyser at «jeg gransker hvordan byråkrater og politikere sløser bort dine skattepenger».

Til Nettavisen skal personen bak Facebook-siden vært svært fornøyd med at Kulturrådets forvaltning av midler har fått flere til å reagere. Personen skal også ha kalt tildelingen «absurd» og sagt at Kulturrådet viser «manglende respekt for folks skattepenger».

– Det er flott å se at dette skaper diskusjoner, for det er mye «rumpemaling» i overført betydning i andre deler av staten også, ikke bare på kulturfeltet, skriver vedkommende i en melding ifølge Nettavisen.