Nord- og Sør-Trøndelag ble slått sammen til ett fylke for to år siden. Fra årsskiftet har det kommet flere sammenslåinger. Språkrådet mener de gamle områdenavnene fortsatt kan benyttes. 

 

Foto

Gorm Kallestad / NTB scanpix

Språkrådet positiv til bruk av gamle fylkesnavn

Publisert: 8. januar 2020 kl 08.24
Oppdatert: 7. august 2020 kl 13.58

Det er Trønder-Avisa som kan komme med en gladnyhet til alle trøndere som ikke ser på seg selv som kun trøndere, men som nordtrønder eller midttrønder eller sørtrønder for den saks skyld.

Trøndelag var tidligere ute enn landet for øvrig, og ble ett fylke allerede fra 1. januar 2018.

Ifølge avisa er det mange som mener at det kun er de nye begrepene som skal benyttes, men der trår Språkrådet til og beroliger. Det er helt greit å bruke de gamle begrepene så lenge man snakker om de geografiske områdene.

– Det er fullt mulig å bruke Nord-Trøndelag som navn på det geografiske området som tidligere var Nord-Trøndelag fylke. Og det selv om fylket i dag er fusjonert med tidligere Sør-Trøndelag fylke til et administrativt område som bærer navnet Trøndelag, sier seksjonssjef Daniel Gusfre Ims i Språkrådet

Ims tror mange av de gamle fylkesnavnene vil leve videre som områdenavn, og nevner som eksempel Sunnmøre og Nordmøre og både Ryfylke, Haugalandet, Jæren og Dalane i Rogaland.

– Folk i Østfold diskuterer nå om de fortsatt kan kalle seg østfoldinger. Det er typisk at dette spørsmålet kommer fra Østfold. Og svaret er ja. De kan kalle seg østfoldinger, fordi de er fra et geografisk område som fortsatt kan benevnes Østfold, sier Ims, som er litt mer i tvil om hva folk i Akershus og Buskerud kan benevnes som.