Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringens regionreform står skrapet tilbake etter at kulturoppgavene forblir i staten.

Foto
Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sp mener regionreformen står igjen som et tomt skall

Publisert: 5. mai 2020 kl 15.51
Oppdatert: 5. mai 2020 kl 15.51

– Dette er enda en spiker i reformkista. Nå står reformen igjen nærmest som et tomt skall, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

– Nå står det veldig lite igjen. Det er interessant at Venstre og KrF skroter sin egen reform, sier Fremskrittspartiets Helge André Njåstad.

Tirsdag morgen ble det kjent at regjeringen snur og dropper forslaget om å overføre flere kulturoppgaver til fylkeskommunene etter massiv motstand fra kulturlivet og mange av fylkeskommunene selv.

Omtalt som demokratireform

Regjeringens regionreform førte til at landets 19 fylker ble slått sammen til 11 regioner 1. januar i år. Som motytelse skulle de nye store regionene få overført flere oppgaver og ansvar. Reformen ble omtalt som en demokratireform som skulle flytte makt nærmere folket.

– Nå er det bare småoppgaver og småposter igjen av den overføringen, mener Vedum.

– Det fylkeskommunene i praksis sitter igjen med, er litt flere oppgaver på vei, samt ansvar for kortbanenettet, havner og farleder. Og det er bare negativt fordi det er en statlig oppgave å binde Norge sammen, mener Sp-lederen.

Han peker på at de fem nordligste fylkene også har nektet å ta ansvaret for havnene, fordi de mener de får for lite penger for å gjøre det.

– Økte forvirringen

Vedum kaller reformen «den dyreste og dårligste i manns minne» og mener den bare har ført til forvirring.

– Nå har regjeringen gitt oss elleve regioner, tolv politidistrikt, ti fylkesmannsembeter og enda et annet antall stortingsvalgkretser. Den har også gitt oss historieløse konstruksjoner som Viken. De nye inndelingene løser ingen problemer, de har bare skapt nye, mener han.

Frp har som primærstandpunkt at fylkeskommunenivået skal legges ned, og Njåstad mener regjeringen nå gir drahjelp med dagens beslutning.

– Når regjeringen selv ikke vil flytte oppgaver ned til dem, så viser det at det ikke er behov for dette nivået, sier Njåstad.

Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet sier det var på høy tid at regjeringen innså at kulturoverføringen var et dårlig forslag.

– Dette har skapt stor usikkerhet ute, og samtidig har fylkeskommunene brukt store ressurser på å planlegge, sier hun.

Venstre: – En suksess

Regionreformen er ansett som Venstres hjertebarn i regjering. Stortingsrepresentant for Venstre, André N. Skjelstad, avviser kritikken og kaller reformen en suksess.

– Den har definitivt ført til omfattende overføring av makt og ansvar, selv om vi gjerne skulle ha kommet lenger, men dette er jeg sikker på vil rulle videre, sier han.

Han peker på at det blant annet er overført flere tusen stillinger til regionalt nivå innen veiadministrasjon.

Skjelstad sier han er skuffet over at det ikke lyktes å overføre kulturoppgaver til regionene, og har en oppfordring til fylkeskommunene om i større grad å samordne seg.

– Tilbakemeldingene har spriket så mye at det ble ekstra vanskelig. Jeg vil utfordre dem til å gå sammen og si hva slags oppgaver de vil ha, sier han.

Skjelstad sier Venstre vil fortsette å jobbe for å få flere oppgaver til regionene.

– Det er et godt Venstre-prinsipp at makt skal være så nære innbyggerne som mulig. Vi ønsker å flytte flest mulig oppgaver til fylkeskommunene og har hele tiden hatt tro på dette folkevalgte mellomnivået som motor mange steder i landet vårt, sier han.