Drammen har systematisk og over tid bygget opp sin posisjon som kultur-by, mener Norsk kulturforum (NOKU). Her: Wenche Myhre på Drammen Teater i 2013.

Foto

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ny nasjonal kulturarena i støpeskjeen

Publisert: 12. mai 2020 kl 10.09
Oppdatert: 7. august 2020 kl 13.58

«Kulturytring» er navnet på den nye arenaen for kultursektoren som etter alle solemerker vil gå av stabelen i Drammen 2021.

Saken behandles i Drammen kommunes Hovedutvalg for kultur, idrett og frivillighet onsdag denne uken.

– Drammen ble årets kulturby i 2019. Kommunen har systematisk og over tid bygget opp kultur rundt Drammens internasjonale profil, sier Kristin Ørmen Johnsen (H) som leder Stortingets familie- og kulturkomite. Johnsen er selv oppvokst i Drammen.

Arrangeres hvert valgår

Idéen er å gjøre arrangementet til en nasjonal arena for kulturpolitikk som samler det norske kulturlivet i samtale og debatt om kunst- og kulturpolitikk. Det er Norsk kulturforum (NOKU) som står i regi av initiativet, i samarbeid med Drammen kommune og flere deler av kulturlivet.

Foto

Kristin Ørmen Johnsen (i midten) sammen med Drammens-politikeren Trond Helleland (H) og tidligere kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kunsten og kulturens rolle i samfunnet skal synliggjøres, og kulturen skal fremheves som politikkområde. Kulturytring vil bli arrangert som en biennal fra 2021 og fremover i hvert valgår.

– Feltet trenger et samlet løft, en nasjonal arena som kan bidra til samtaler, økt oppmerksomhet om feltet som sektor og politikkområde, og til å løfte kultursektoren som en reell kraft i samfunnet, sier generalsekretær Hege Knarvik Sande i NOKU.

Arendalsuke for kultursektoren

Kulturytring er blant annet inspirert av det svenske Folk och kultur og det danske Kulturmødet Mors. Kristin Ørmen Johnsen i Stortingets familie- og kulturkomité tror arrangementet kan bli en slags Arendalsuke for kultursektoren.

– Det savnes felles arena der kultur debatteres i all sin bredde. Det finnes mange musikkfestivaler, litteraturfestivaler, filmfestivaler og teaterfestivaler, men vi trenger flere gode dialoger, refleksjoner og skarpe debatter. Ambisjonen bør være at dette kan bli en mini-Arendalsuke for kulturlivet, sier hun og påpeker at det i Kulturmeldingen fra 2018 ble oppfordret til å skape flere arenaer for kulturytringer og debatter om kulturens vilkår i dagens samfunn.

Foto

Kulturytring er blant annet inspirert av arrangemenet Folk och kultur i Sverige. Foto: José Figueroa

Kulturby

Drammen kommune har systematisk og over tid bygget opp kultur rundt byens internasjonale profil. I fjor ble Drammen utnevnt til nasjonal kulturkommune under nettopp Arendalsuka. Prisen deles ut av NOKU.

«Kulturen har vært en aktiv faktor i arbeidet med stedsutviklingen av kommunen og omegn, og juryen ønsker å trekke fram at kommunen er en foregangskommune som ivrig har delt sine erfaringer med andre, og har i dag – gjennom sin kompetanse og satsing – nasjonal status som kompetansesenter for et mangfoldig og inkluderende kulturliv», stod det blant annet i begrunnelsen.