Raja vil ikke svare om regionreformen
Sist uke skrev Kulturplot om en rekke ledere og representanter fra kultursektoren som krever at regionreformens konsekvenser for kulturlivet må utsettes til etter koronakrisen.
Både forskning og erfaring viser til at kulturen taper når fylkesbudsjettene blir trangere. Flere fra kultursektoren frykter derfor at milliardtap i landets regioner som følge av koronakrisen i kombinasjon med omstrukturering av kulturen vil utmagre kulturtilbudet på sikt.
– Jeg er bekymret for at krisen blir brukt som middel til å unngå en debatt, til å presse noe gjennom og samtidig påføre kunsten og kulturen enda større kutt. Hvem skal ta regningen for de store pakkene som nå kommer i ettertid? Hvor er det lettest å kutte? Svaret gir seg selv, sier teatersjef Thorleif Linhave Bamle ved Teater Innlandet.
Her er de som har tatt til orde for at reformen bør utsettes:
-
Forbundsleder Hans Ole Rian i Creo - forbundet for kunst og kultur
-
BI-professor Anne-Britt Gran som leder BI Centre of Creative Industries
-
Direktør Petter Snare ved KODE - kunstmuseer og komponisthjem
-
Generalsekretær Liv Ramskjær i Museumsforbundet
-
Forbundsleder Benedicte Marie Bjerke i Kulturforbundet i Delta
-
Teatersjef Thorleif Linhave Bamle ved Teater Innland
-
Teatersjef Thomas Østgaard ved Østfold Internasjonale Teater
-
Påtroppende teatersjef Cecilie Grydeland Lundsholt ved Vestland Teater
-
Teatersjef Elisabeth Egseth Hansen ved Trøndelag Teater
-
Teatersjef Nora Evensen ved Turnéteatret i Trøndelag
Har merket seg innspill
Kulturplot har rettet spørsmål til kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) og spurt om hva han tenker om kritikken. Via Kulturdepartementet kommer likevel svaret fra konstituert statssekretær Emma Lind (V):
– Koronasituasjonen påvirker kultursektoren i svært stor grad, og bekymringene fra sektoren knyttet til regionreform i den forbindelse er selvsagt noe vi har merket oss, skriver Lind i en e-post.
Hun legger til:
– Vi har hatt en omfattende innspillsrunde rundt flytting av oppgaver fra stat til fylke innenfor kulturfeltet. Det har kommet svært mange synspunkter både fra fylkene og kultursektoren og vi har lyttet til dem alle.
Kulturdepartementet opplyser også at det foreløpig ikke ligger an til noen forsinkelser når det gjelder fremleggingen av kommuneproposisjonen 12. mai. Da vil regjeringen komme med et konkret forslag til hvordan overføringen av oppgaver fra stat til fylkeskommune skal foregå i praksis.
– Et typisk «ikke-svar»
Forbundsleder Hans Ole Rian i Creo er ikke fornøyd med svaret fra Kulturdepartementet og synes det er skuffende at ikke Raja selv kommer på banen.
– Det mest alvorlige er at kulturministeren ikke ser ut til å ha noen plan for en eventuell tilpassing av regionalisering av kulturlivet i denne meget alvorlige situasjonen, og heller ikke ser ut til en gang å vurdere en utsettelse eller avlysning av en reform majoriteten i kulturlivet verken ønsker seg eller ser nytten av, sier Rian som kaller svaret fra departementet «et typisk ikkesvar».
– For det andre er det svært skuffende at han ikke en gang ser ut til å gjøre et forsøk overfor resten av regjeringen på å gjøre en revisjon av regionaliseringsplanene, om det er der det butter imot, fortsetter han.
Følg saken:
Sparke et kulturliv som ligger nede
Flere politikere fra både høyre- og venstresiden har den siste tiden kritisert Raja for å være fraværende i koronakrisen. I forrige uke kritiserte tidligere kulturminister Trond Giske (Ap) Raja for å ha «abdisert». Han får støtte av blant annet SV-politiker Freddy André Øvstegård som heller ikke er mener dette er riktig tidspunkt å gjennomføre reformen på.
– Det er åpenbart at å kjøre gjennom regionreformen nå vil være å sparke et kulturliv som ligger nede. Vi får ikke tatt den skikkelige debatten og behandlingen av saken som den hadde fortjent, skriver Øvstegård i en e-post til Kulturplot.
Både Øvstegård og Giske sitter i Stortingets familie- og kulturkomité.
LES OGSÅ | Raja: – Platt kritikk
Har ikke lyktes med å skape tillit
Raja forstår ikke kulturlivets rammebetingelser, mener May-Britt Sundal som leder yrkesseksjonen for kirke, kultur og oppvekst i Fagforbundet.
– Abid Raja har ikke vært i stand til å skape trygghet. Han har vært mest synlig i idretts-sammenheng, men i liten grad vist interesse og forståelse for resten av kulturlivet. Raja må bruke denne anledningen til å lytte til de kulturinstitusjonene som blir berørt av regionreformen, og være med å skape gode rammebetingelser, som gjør det mulig å skape kunst og kultur, sier Sundal.
– Er det noe koronakrisen har vist oss, er det at behovet for kultur og felles opplevelser er universelt. Vi trenger noe å samles om, og vi trenger ikke minst stemmene som gir bilder, ord og lyd til det vi opplever nå, fortsetter hun.
Fortsatt håp
Det er fremdeles håp blant flere aktører fra kulturfeltet om at regionreformen ikke gjennomføres for kultursektoren i det hele tatt. Foreløpig er ikke gjennomføringen av oppgaveoverføringen avklart.
– Dette ble formidlet klart og tydelig til kulturinstitusjonene da Kulturdepartementet holdt sine omreisende dialogmøter i fjor høst; ingenting er avklart ennå. Jeg ser at det ofte i media blir fremstilt som om det kun er snakk om justeringer før reformen gjennomføres, mens det i en samlet teater- og orkesterbransje ikke er ønskelig at den skal gjennomføres overhodet, sier teatersjef Nora Evensen ved Turnéteatret i Trøndelag.