Per-Olav Sørensen med kritisk brev til kulturminister Abid Raja
Sørensen åpner brevet, som ble publisert på hans egen Facebook-konto og i Dagbladet på kronikkplass, med:
– Kjære kulturminister Abid Raja, du har fått huden full for å ikke forstå oss i kulturlivet. Det er forsåvidt greit, siden du faktisk ikke gjør det. Så ærlige må vi være.
Når du står på TV og euforisk selger inn at vi endelig kan ha "intimkonserter" igjen med 50 mennesker i salen, så var det ingen av oss som klappet, fastslår Sørensen:
– Vi ble ikke revet med, fordi vi alle vet at med 50 tilskuere i salen så kan vi ikke betale husleia på kulturhuset en gang. Du når aldri break-even på noe som helst i Norge hvis ikke du passerer flere hundre tilskuere i salen. Eller noen tusen. Sånn er det bare".
I brevet, som er delt over tusen ganger bare den første dagen, påtar Sørensen seg "skylden" på vegne av hele kulturbransjen - som han mener har vært for usynlige og ikke fått frem næringsaspektet.
– Ja, for det er akkurat det kulturlivet er, men vi hater å snakke om det. Vi skal ofte begrunne vår pure eksistens med"kunstens kall", "føde for sjelen", "kulturarv", "åndelig føde" eller noe i den duren. For den gjengse politiker som deg er ikke dette prioriterte satsingsområder, akkurat. Politikere tenker jo "næring", "arbeidsplasser", "momstilfang", "nyskapning", "innovasjon", "omsetning", "eksport" osv. Det paradoksale, Raja, er at kulturlivet lett kunne omfavnet disse begrepene, skriver Sørensen.
Den profilerte regissøren har selv laget storserier som "Halvbroren", "Kampen om tungtvannet" og "Nobel" før han meldte seg til Netflix med "Hjem til jul"-suksessen, og forklarer i brevet hvorfor de nyeste NRK-serier koster langt over 100 millioner kroner.
– Hvorfor? Jo, primært pga lønnskostnadene. Og da snakker jeg IKKE om Ane Dahl Torp eller Aksel Hennie, jeg snakker om crew. Ja, Raja...crew, lyder det fra Sørensen - som oppfordrer Raja til å se på hvordan Sverige i flere tiår har sett på kultur som næring og skapt en global eksportindustri av det.