Oslo åpner beskjedent på pengesekken til kulturlivet
Oslo kommune har kommet med flere tiltak for å hjelpe hovedstadens kulturliv gjennom koronakrisa.
– Vi har dialog med kulturfeltet, både for å se hvordan statlige ordninger virker, og om vi blir nødt til å gjøre mer fra kommunens side, sier Oslos kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) til Kulturplot.
Oslo letter nå på tilskuddsordningen og gjør det lettere for kulturaktører å søke om støtte til digitale arrangementer som skal gi «hjemmeisolerte innbyggere et kulturtilbud». Søknadene behandles fortløpende.
Tiltaket har tilbakevirkende kraft, og kulturaktører kan derfor søke om tilskudd til strømmede konserter eller andre kulturtilbud som fant sted fra og med 12. mars da de nasjonale restriksjonene ble innført og landets kulturarenaer stengte ned.
Vil at staten skal støtte
Kulturbyråd Hansen har etterlyst bedre hjelp til Oslo-kulturen etter at regjeringen annonserte krisepakken til kultur, idrett og frivillighet på 900 millioner kroner. Hun er bekymret for at flere av Oslos viktigste kulturinstitusjoner ikke kvalifiserer til støtte via krisepakken. Kompensasjonsordningen støtter nemlig bare de som får tilskudd fra det offentlige på mindre enn 50 prosent.
Det er også usikkert om kulturinstitusjonene som ikke får statlig støtte vil kvalifisere til støtte gjennom krisepakken. Flere av Oslos større kulturinstitusjoner er bare finansiert av kommunen og ikke av staten. Det gjelder blant annet Munchmuseet, Oslo Nye Teater og Vigeland-museet.
Staten burde likebehandle statlige og fylkeskommunale institusjoner, mener Hansen.
– Vi har ikke nå oversikt over alle konsekvensene denne stengningen får verken på kort eller lengre sikt. Jeg er opptatt av at de ulike statlige ordningene må fungere best mulig sammen, sånn at ikke kulturaktørene faller mellom flere stoler. Det er for tidlig å si hvordan dette slår ut. Foreløpig gjelder fremdeles smitteverntiltakene, og vi venter nokså snart å få vite litt mer om fremtiden, sier kulturbyråden.
Foreløpig ingen krisepakke til Oslo-kulturen
Før påske annonserte Bergen kommune en krisepakke med 30 millioner kroner til byens kulturliv. Ti millioner går som et rent ekstraordinært driftstilskudd til kulturen, opplyser kommunen. I Oslo planlegger man foreløpig ingen egen krisepakke til kulturen.
– I stedet for å legge kulturtiltakene i én pakke ser vi på ulike tiltak hele veien og fremmer de løpende, sier Hansen.
Hun legger til at Oslo er heldig som har mange kulturaktører og en stor kulturnæring, men at staten må ta sin del av ansvaret:
– Det er viktig at staten følger opp det statlige forbudet mot kulturaktiviteter med kompensasjon til dem det gjelder, sier hun.