Jubler over at NOKU er tilbake på statsbudsjettet
Hovedstaden er grå og våt etter rekordmange, regntunge desemberdager. Men på Løvebakken har fire Stortingspolitikere, som alle sitter i Familie- og kulturkomiteen, trosset det deprimerende været og troppet opp med paraplyer og brede smil.
Sammen med dem står daglig leder Hege Knarvik Sande i Norsk kulturforum (NOKU). Organisasjonen jobber med å skape kulturnettverk i fylker og kommuner og har 243 medlemmer over hele landet. I sine 50 leveår har NOKU fått støtte over statsbudsjettet.
Men i år ble NOKU kuttet fra statsbudsjettet, uten forvarsel. Tidligere i høst gikk organisasjonen ut med et opprop for å komme tilbake på statsbudsjettet.
I dag kan Hege Knarvik Sande endelig trekke et lettelsens sukk. NOKU får likevel bevilget 1,02 millioner kroner i 2021.
– Det er denne støtten som gjør at vi kan drive på profesjonelt nivå og skape aktivitet, sier en strålende glad Knarvik Sande.
Også i 2017, 2018 og 2019 ble NOKU foreslått fjernet i Kulturdepartementets budsjettforslag. Hvert år fikk organisasjonen likevel støtte i revidert budsjett. I 2019 fikk regjeringskonstellasjonen Høyre, Krf og Venstre NOKU tilbake på fast plass på budsjettet med 1,025 millioner kroner i 2020.
Satser «knallhardt»
NOKU fikk fast plass under budsjettposten allmenne kulturformål (post 78), men i år ble de kuttet igjen, ettersom Kulturdepartementet valgte å fjerne hele posten fra sitt forslag til statsbudsjettet.
Den faste plassen gjorde at NOKU turte å satse større: I 2021 planlegger organisasjonen å arrangere en kulturkonferanse for hele Norge – Kulturytring, som skal finne sted i Drammen.
Den ekstra millionen har derfor enormt mye å si, forteller Knarvik Sande.
– Vi satser knallhardt nå fremover fordi vi ble satt tilbake på fast post. Så neste år har vi tatt initiativ til å lage Arendalsuka for kulturlivet med Kulturytring. Vi hadde klart å gjennomføre i 2021, men vi hadde ikke kunnet tenke langsiktig uten denne driftsstøtten i bånn, sier hun.
Viktig for lokalkulturen
Etter budsjettforhandlingene har kulturkomiteen sikret NOKU summen på 1,02 millioner kroner for 2021. Pengene er direkte bevilget over budsjettet, noe som betyr at NOKU foreløpig ikke er inne på fast plass igjen. Men for 2021 er organisasjonen sikret statsstøtte.
– Vi vet at kulturen trenger et godt nettverk i fylkene og kommunene. Kulturen er skjør og lett å fjerne fra budsjettet, men vi trenger et sterkt kulturnettverk ute i regionene. Derfor trenger vi også gode organisasjoner som kan jobbe for at kulturen er tilgjengelig i hele landet og ikke minst utvikle kompetanse blant både politikere og administrasjon i kommuner og fylker, sier leder av kulturkomiteen, Kristin Ørmen Johnsen (H).
Også Jorunn Gleditsch Lossius (Krf) er glad for at NOKU nå er sikret støtte.
– Organisasjonen er veldig viktig for å bygge opp det lokale kulturlivet. I mange fylker og kommuner står man gjerne alene som kulturarbeider eller kulturpolitiker. Da er det flott for dem å vite at de kan henvende seg til NOKU, sier hun.
Avhengig av statsstøtte
Kulturdepartementets begrunnelse for ikke å videreføre støtten til NOKU, var at organisasjonen bør finansieres av kommuner og fylkeskommuner.
– Det har også vært forklaringen deres de andre årene, sier Knarvik Sande.
– Hadde det vært mulig for dere å overleve på midler fra regionene alene?
– Nei, det hadde ikke gått an. Vi har vært gjennom en stor kommunesammenslåing, og bare der tapte vi mange inntekter. Vi har skrudd opp kontigentene for å kompensere for bortfalte inntekter, og jeg opplever at handlingsrommet i kommunebudsjettene er ganske så tilspissa. Så for oss hadde det rett og slett ikke gått, sier Knarvik Sande.
Frp: – Håper det er siste gang vi må rydde opp i dette
Alle de fire representantene fra kulturkomiteen er samstemte i at de vil jobbe for å få NOKU tilbake på fast budsjettplass. Også opposisjonspartiene Ap, Sv og Sp har alle NOKU på sine alternative budsjetter.
– Det er viktig å understreke at når det kommer et så sterkt signal fra stortingspolitikerne, så må Kulturdepartementet høre. Alle gode ting er tre, og vi håper for all del at ikke departementet kommet med kutt igjen til neste år, sier Silje Hjemdal (Frp).
– Vi håper det er siste gangen vi må rydde opp i dette. Dette er tredje året på rad at kulturkomiteen må rydde opp, og det burde være helt unødvendig, legger hun til.