Bergen domkor får ikke lenger støtte fra Kulturrådet. Bildet: Mariakirken i Bergen.

Foto

Marit Hommedal / NTB scanpix

Nei til kirkemusikk etter endringer i Kulturrådet

Publisert: 2. mars 2020 kl 21.45
Oppdatert: 2. mars 2020 kl 21.45

I 2005 fattet Stortinget et vedtak om at det skulle opprettes en egen støtteordning for kirkemusikk. Som sagt ble gjort, men intet varer evig her i verden. 1. januar i år ble det slutt på ordningen. Men selvsagt kunne Bergen Domkor og andre med dem søke.

Etter råd fra konsulenten i Kulturrådet søkte de om arrangementsstøtte. Det ble nei uten begrunnelse.

I Vårt Land etterlyser domkantor Kjetil Almenning en begrunnelse. Det samme gjør Creo, musikernes interesseorganisasjon.

Almenning mener det ikke er tilfredsstillende å skulle sende søknader for hvert enkelt tilfelle. Rundt om i landets domkirker fremføres kirkemusikk i stort eller lite format kontinuerlig.

Agnes Kroepelien, leder for musikkseksjonen i Kulturrådet, sier til Vårt Land at endringen har fått utilsiktede konsekvenser og ber de sende inn en klage. Bun bedyrer at Kulturrådet vil støtte kirkemusikken i framtiden. Det ble i 2029 gitt 35 millioner til i alt 125 prosjekter som faller inn under begrepet kirkemusikk.

Almenning er glad for at de gis en mulighet for å anke, men ettersom det vil drøye før de får svar, må de bygge aktiviteten kraftig ned i vår.

Kulturrådet betegner Bergen Domkor som et semiproffesjonelt kor. Ikke profesjonelle utgjør av viktig del av den kirkemusikalske stammen rundt om. Så henter en inn profesjonelle etter behov for å sørge for å holde høy nok kvalitet.

Kroepelien sier Kulturrådet er opptatt av å stimulere og utvikle et kirkemusikkfelt som både er profesjonelt og holder et høyt faglig nivå. Almenning er spørrende til hva dette egentlig betyr. Han ser ikke for seg at domkirkene rundt om skal outsource kirkemusikken til profesjonelle for å sikre høy kvalitet.

Man vet hva man har, men ikke hva man får når støtteordninger blir endret. Dette er kun er liten forsmak på de endringer vi kan forvente oss når 11 regioner skal forvalte kulturmidler som i dag er forvaltet sentralt.