Å sørge for at alle i samfunnet har tilgang på et bredt kulturtilbud kan bidra til å løse komplekse helseproblemer, konkluderer Verdens helseorganisasjon (WHO). Her: Oslo Hula-Orithaiti danser sydhavsdans og opptrer utenfor Den Norske Opera & Ballett i Oslo.

Foto

Vidar Ruud / NTB scanpix

WHO

Kunst og kultur er bra for helsa

Publisert: 8. januar 2020 kl 11.06
Oppdatert: 8. januar 2020 kl 11.23

At å delta i kunst og kultur har en positiv helseeffekt, er kanskje ikke så overraskende. Likevel har det hittil vært mangel på forskningsresultater om de konkrete effektene. 

Fordi det hittil har vært lite bevissthet rundt de positive effektene mellom fysisk og mental helse og kunst, er det få politiske forslag knyttet til kunsten og kulturens fordeler.

Men i løpet av en periode på 19 år har Verdens helseorganisasjon (WHO) gjennomgått 900 publikasjoner og 3.000 studier som berører sammenhengene mellom kultur og helse. Det er den mest omfattende gjennomgangen på feltet hittil.

Les hele rapporten her.

Anbefaler tettere samarbeid

Verdens helseorganisasjon ønsker med rapporten å legge et solid grunnlag for at kultur- og helsesektoren skal arbeide tettere sammen, og belyser flere konkrete eksempler.

Barn som blir lest høyt for før de legger seg, sover både lenger og utvikler bedre konsentrasjonsevne, dansing kan minske Parkinsons sykdom og å spille et instrument kan ha positiv effekt for immunsystemet, er blant funnene rapporten peker på. I tillegg kommer det frem at dramabasert undervisning styrker ungdommers trivsel og reduserer eksponering for vold.

Kostnadseffektivt helsetiltak

Kunsten kan hjelpe til med å løse komplekse helseproblemer, mener regionaldirektør Piroska Östlin i WHO Europa. Hun argumenterer for at man må se helse og velferd i en større helhet enn man gjør i dag.

Kunst kan også være et samfunnseffektivt tiltak for bedre folkehelse fordi det ofte er mer kostnadseffektivt enn medisinske behandlinger. Et bredt utvalg av kunstformer bør derfor være tilgjengelig for alle, er rapportforfatternes anbefaling.

Noen av rapportens konkrete forslag:

  • Støtte inkludering av kunst i utdannelsen til helsepersonell

  • Sikre at kunst er tilgengelig for alle samfunns- og aldersgrupper, hele livet

  • Aktivt promotere helsefordelene ved kunst

  • Styrke tverrfaglig samarbeid mellom kultur- omsorgs- og helsesektor