– I dag har dere langt på vei slått kulturlivet konkurs
Staten krever igjen inn arbeidsgiveravgift. Parkteateret sier til Aftenposten at de mener det er et eksempel på at regjeringen ikke lytter til kultur- og uteliv.
Daglig leder for Parkteateret, Dan-Michael Daninon skrev følgende meldig til regjeringen på Facebook på mandag:
«I dag har dere langt på vei slått kulturlivet konkurs.»
Parkteateret er et av Oslos mest ikoniske utesteder og konsertscene.
Daninos innlegg er delt av over 600 personer. Flere kjenner seg igjen i situasjonen Parkteateret er i. Siden starten av pandemien i mars har scener, uteliv og restauranter hatt begrensede muligheter til å tjene penger. At staten har utsatt og redusert innbetaling av arbeidsgiveravgift har hjulpet. Men nå har Danion og Parkteateret 14 dager på å betale utestående arbeidsgiveravgift på 125.000 kroner.
Finansdepartementet påpeker ovenfor Aftenposten at Parkteateret har muligheten til å søke om betalingsutsettelse. En utvidet mulighet for utsettelse har vært gjeldene siden i sommer og ble forlenget forrige uke. De fleste med betalingsproblemer som følge av koronakrisen vil få innvilget søknad.
Danino mener at regjeringen uansett har gjort økonomistyringen vanskeligere og mer usikker. Han mener regjeringen ikke lytter til næringen hans, som sliter.
I følge organisasjonen Virke er halvparten av arbeidsstyrken i Oslos restaurant- og uteliv allerede permittert. Situasjonen Parkteateret står i vitner om at regjeringen mangler forståelse for realitetene, mener de.
– De tvinger virksomheter de ønsker å redde, ut i konkurs, sier Rhiannon Hovden Edwards. Hun leder Virkes arbeid med kultur- og opplevelsesnæringen.
Som et krisetiltak, stilte regjeringen med midler som bankene kunne låne ut til bedrifter som sliter med å betale. Samtidig gir ikke bankene ut lån hvis man ikke har inntekt. Edwards kaller det en ond sirkel og sier det er en dårlig koordinert innsats fra staten.
Statssekretær Magnus Thune (H) forteller at utsettelsen av skatter og avgifter skulle hjelpe bedrifter med likviditetsproblemer, men at det var lite målrettet å innvilge utsettelse for alle, uavhengig av situasjon. Derfor ble tiltaket i sommer endret til å gjøre det lettere å søke om utsettelse for dem som trenger det. Han har fått forelagt kritikken fra Parkteateret og Virke som mener at staten nå må sørge for å sikre at utelivsaktørene kan betale regningene sine mens de venter på utbetalinger fra støtteordninger.
– Jeg har veldig stor forståelse for at koronatiltakene setter mange næringsdrivende i en fryktelig vanskelig situasjon. Det er også noe vi forsøker å avhjelpe med tiltak som betalingsutsettelse og kompensasjonsordningen for næringslivet, svarer Thune.
Han skjønner at det kan oppleves som lenge å vente, og råder til å utnytte de ordningene som finnes, som tross alt er svært gode sammenlignet med andre land.