Fjernet med et pennestrøk – og uten et ord
I Statsbudsjettet foreslår regjeringen å legge ned fagkapitler på 78-posten med benevnelsen «Ymse faste tilskudd». Det foreslås en overføring av driftstilskudd til en rekke organisasjoner på andre poster. Men Norsk kulturforum nevnes ikke og overføres heller ikke til noen ny budsjettpost.
Norsk kulturforum kom i 2019 tilbake på statsbudsjettet med fast plass. Onsdag kom bomben: Det reagerer generalsekretør Hege Knarvik Sande på. I en pressemelding skriver hun at «Norsk kulturforum ble strøket fra Statsbudsjettet uten et ord, etter at vi med friskt mot har invitert inn hele kulturlivet til Norges første kulturpolitiske møteplass, Kulturytring Drammen: et av våre store satsningsområder som organisasjonen har satt i gang, nettopp som følge av tilliten vi ble vist høsten 2019, for budsjettet 2020».
Veien tilbake på Statsbudsjettet hadde gått via noen omveier. Etter at Norsk kulturforum ble tatt av i 2017, var det politikerne på Stortinget som fikk organisasjonen tilbake. Et solid flertall på Stortinget med KrF i spissen mente at Norsk kulturforum var en viktig kompetanseorganisasjon for den lokale kultursektoren.
Feil eller politisk begrunnet?
– Vi var en nasjonal organisasjon på vegne av – og med et viktig mandat – for det lokale, og derfor skulle vi følgelig motta statsstøtte. Derfor er det underlig, at Kulturdepartementet nå, med en postomlegging, skyver oss ut, sånn i det stille – uten engang et ord i proposisjonen. Er det en feil? Er det politisk begrunnet, spør Sande.
Hun mener det er underlig at dette skjer fra den samme regjeringen som med KrF i spissen for et solid flertall, satte organisasjonen tilbake på fast post på budsjettet i 2019. Posten i 2019 kom til og med med en gledelig økning – arbeidet for den lokale kulturen over hele landet skulle styrkes, nettverk skulle bygges, fra det nasjonale, helt ned til det lokale.
– Vi må spørre oss hva som har skjedd fra et budsjett til det neste som gjør at vi nå er tilgodesett med null, og ikke de 1,025 millionene budsjettet for 2020 meldte, sier Sande, og legger til at én ting organisasjonen vet har skjedd i løpet av budsjettåret, er at den med trygge midler i form av statsstøtte har satset stort på vegne av den lokale kulturen.
– Et angrep på det lokale kulturlivet
SVs kulturpolitiske talsperson, Freddy André Øvstegård, var ikke klar over nyheten da KulturPlot tok kontakt med ham onsdag ettermiddag
– Oi, er de? Det hadde jeg ikke sett. Å kutte Norsk kulturforum er et angrep på det lokale kulturlivet ute i kommunene. NOKU spiller en viktig rolle for å utvikle selve den kulturelle grunnmuren som er til stede i hele landet, de burde løftes – ikke kuttes. Raja kan umulig ha forstått hva han gjør med en slikt kutt, sier Øvstegård.
Knarvik mener NOKU har styrket seg administrativt, og at de friskt har invitert med seg samarbeidspartnere. Organisasjonen har rigget seg klar til å samle hele kunst- og kulturlivet i Norge til den første arenaen for kulturpolitikk. En etterlengtet arena, der politikere og kulturfeltet sammen skal styrke kulturen gjennom debatt og meningsskifte. Er det noe koronakrisen har vist dem er det viktigheten av at kulturen står samlet, over hele landet, med en nasjonal organisasjon i spissen, for å tale for den lokale kulturen på alle nivåer.
Håper på saksbehandlingsfeil
– Kulturytring 2021, med trygge midler over statsbudsjettet, skulle sørge for nettopp denne møteplassen der man kan snakke sammen om felles utfordringer. Å bli strøket fra statsbudsjettet uten forvarsel, og etter fjorårets økning, kom som lyn fra klar himmel. Vi håper beslutningen er en saksbehandlingsfeil, og at partiene, det store flertallet som har stått bak oss, vil fortsette å støtte opp om oss som nettverks- og kompetanseorganisasjon for den lokale kultursektoren. Uten en nasjonal, samlende organisasjon som støttes fra høyeste hold, er vi redd den lokale kultursektoren vil stille enda svakere, avslutter hun.