Byrådsleder Roger Valhammer og byråd for eldre, helse og frivillighet, Beate Husa, under en tidligere pressekonferanse om koronasituasjonen i Bergen.

Foto

Marit Hommedal / NTB scanpix

Bergen ber regjeringen om hjelp

Publisert: 11. september 2020 kl 14.22
Oppdatert: 11. september 2020 kl 14.45

– Det vi er opptatt av nå er å komme i dialog med regjeringen om målrettede krisepakker til de aktørene som blir rammet.

Det skriver byråd for kultur, mangfold og likestilling, Katrine Nødtvedt (MDG), i en e-post til Kulturplot.

Foto

Katrine Nødtvedt (MDG). Foto: Nina Blågestad

Byrådet i Bergen har denne uken blitt møtt med en storm av protester fra byens kulturliv, etter at de vedtok strengere smitterutiner. Blant annet har byrådet innført en maksgrense på 50 personer ved arrangementer, noe som fører til store problemer for mange kulturarenaer som allerede har solgt billetter til kommende forestillinger.

– Det er viktig å presisere at vi ikke har sagt nei til all aktivitet og stengt teatrene. Vi har midlertidig redusert taket på antall deltakere på arrangementer i privat og offentlig regi i ti dager. Vi vurderer det som helt nødvendig i lys av smitteutbruddet vi nå har i Bergen, sier Nødtvedt som understreker at vurderingen ble gjort i tråd med nasjonale helsemyndigheter.

I første omgang skal restriksjonene vare til 18. september.

Ikke tid til dialog

En vesentlig del av kritikken er rettet mot byrådets manglende dialog med kulturfeltet før restriksjonene ble vedtatt. Ifølge byrådsleder Roger Valhammer var det ikke tid til å ta kontakt med kulturfeltet før vedtaket ble fattet, opplyser NTB.

Nødtvedt utdyper:

– I forbindelse med det pågående utbruddet fikk vi anbefalinger fra både nasjonale og lokale helsemyndigheter om å innføre tiltak raskt, på bakgrunn av utviklingen man observerte dag for dag. Derfor rakk vi ikke varsle verken kulturliv eller andre næringsaktører som ville bli rammet.

LES OGSÅ | Smittevern i miskreditt

Hun legger til at dialogen med kulturlivet siden krisen inntraff i mars, ellers har vært god og kontinuerlig.

– Det vi skal etterstrebe fremover er å i større grad kommunisere ut når vi begynner å bli bekymret for en oppadgående smittetrend, og hvilke tiltak som vurderes i forkant, understreker Nødtvedt.