I 2008 lovet Kulturdepartementet under den rødgrønne Stoltenberg-regjeringen å «bidra til at det blir oppnevnt personer med minoritetsbakgrunn» til landets kulturstyrer. Her er Asta Busingye Lydersen sammen med daværende kulturminister Trond Giske i 2009.

Foto

Tore Meek / NTB scanpix

Refser Kulturrådet for manglende mangfold

Publisert: 20. desember 2019 kl 09.52
Oppdatert: 20. desember 2019 kl 09.52

Det melder Klassekampen, som de siste ukene har skrevet flere kritiske artikler om representasjonen i kulturstyrene.

Direktør Kristin Danielsen i Kulturrådet er enig i at mangfoldsarbeidet går for sakte, men hevder samtidig at Kulturrådet siden 2008 har jobbet systematisk med tiltak for å styrke mangfoldet i alle ledd av kulturlivet.

Bare to av 98 styremedlemmer i de største statlig finansierte kulturinstitusjonene har ikke-vestlig bakgrunn, viser Klassekampens gjennomgang. En av dem er Asta Busingye Lydersen som er oppnevnt av Kulturdepartementet til styremedlem ved Nationaltheatret.

Lydersen var nestleder i Kulturrådet mellom 2009 og 2015, og kommer nå med kraftig kritikk av det manglende arbeidet for å styrke mangfoldet.

Må representeres der beslutningene fattes

– Det neste steget handler ikke bare om å «caste en svart skuespiller». Mennesker med minoritetsbakgrunn må være representert der beslutningene fattes, sier Lydersen til Klassekampen.

Hun kritiserer også Kulturdepartementet for manglende systematikk i arbeidet for å oppnevne personer med ikke-vestlig bakgrunn til sentrale posisjoner i kulturstyrene.

Går for sakte

Blant tiltakene Kulturrådet har iverksatt er arbeidsgruppen «Critical Friends» som består av kunstnere med minoritetsbakgrunn som fikk i oppgave å gi råd og innspill til hvordan man best styrker det kulturelle mangfoldet.

Det holder likevel ikke, mener Lydersen.

– Det går altfor sakte. Men noe av utfordringen med mangfoldsarbeidet er at det har bestått av mange tids­avgrensede prosjekter og isolerte tiltak som ikke følges opp over tid, sier Lydersen til avisa.