Statsminister Erna Solberg på Høyres valgvake på Radisson Blu Scandinavia Hotel under stortingsvalget 2021.
Foto
Heiko Junge / NTB
Manglende smittevern blant politikere og journalister på valgnatta

– Håner kulturbransjen

Publisert: 16. september 2021 kl 09.09
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.57

I en Facebook-oppdatering kritiserte daglig leder av Kulturbanken Bryne, Iren Førland, politikerne. «Hopping, klemming, mingling, alkohol. Meteren var som glemt i en sky av ledere som tilsynelatende ga blanke f... i pandemien», skrev hun.

Til KulturPlot nyanserer hun utspillet sitt:

– Kulturlivet har ventet på et regjeringsskifte. Vi har sloss for kulturlivet, men vi blir provoserte av valgsendingene og tenker at det er på tide å slippe opp på smittevernreglene nå. Reglene har store konsekvenser for oss. Bryter vi dem, mister vi sjenkebevilgningene. På tv-sendingene så vi tydelig at de ga blaffen i smittevernreglene. Det er usmakelig, og håner kulturbransjen, sier hun.

Lei

Førland skjønner at alle er lei av reglene, men presiserer at politikerne ikke kan utstråle dette og håndheve reglene på en streng måte samtidig.

– De må gå foran som gode eksempler, og er nødt til å ha respekt for jobben kulturlivet gjør under pandemien.

Foto
Faksimile av Iren Førlands Facebook-oppdatering. Foto: Privat.

På valgsendingene så vi at journalistenes mikrofoner gikk fra munn til munn, at ølet flommet og at folk ikke holdt nødvendig avstand.

– Folk har ikke en gang fått lov til se sine egne dø under pandemien på grunn av disse reglene. Da kan ikke våre øverste ledere og pressen holde på sånn, sier Førland.

Gjenåpning

Regjeringen har signalisert at samfunnet kan bli åpnet opp igjen i slutten av september, men den siste tidens økende smitte og antall innleggelser på sykehus har gjort situasjonen mer usikker.

Foto
Daglig leder i Kulturbanken Bryne, Iren Førland. Foto: Privat.

Det vil likevel ta tid før kulturlivet nyter godt av en gjenåpning, mener Førland:

– Kanskje åpner alt igjen om et par uker, men vi taper mye hver eneste dag vi ikke har full kapasitet. Så tar det tid å få hjulene til å rulle igjen etter en gjenåpning. Folk strømmer ikke inn i lokalene med en gang vi åpner igjen. Det gjenstår måneder med hardt arbeid for å skape behov igjen, forklarer hun.

Kulturbanken Bryne er et ressurssenter for kultur på Jæren, med scenerom, konserter og aktiviteter for barn og ungdom.