Kulturminister Anette Trettebergstuen.
Foto
Stian Lysberg Solum / NTB

Får kritikk av musikkbransjen

Publisert: 10. desember 2021 kl 10.25
Oppdatert: 10. desember 2021 kl 15.29

Kulturminister Anette Trettebergstuen får kritikk av en konsertbransje som ikke vet om de vil få dekket økonomiske tap.

Tirsdag la regjeringen frem nye tiltak, som får store konsekvenser for kulturlivet.

De nye restriksjonene innebærer blant annet at offentlige arrangementer kun kan ha til sammen 600 gjester, fordelt inn i tre kohorter på 200, med to meter mellom kohortene. Uten faste plasser er det kun 50 deltakere som er lov på offentlige arrangementer.

Det er også et krav om at arrangementer legger til rette for én meters avstand mellom personer «utenfor egen husstand eller tilsvarende nære».

Som følge av dette velger enkelte å avlyse alt, mens andre fortsetter med begrenset kapasitet.

62 artister og 34 selskaper har gått sammen om å avlyse alle kulturarrangementer resten av året, for å presse regjeringen til å komme raskt på banen med støtteordninger.

Til VG svarte Trettebergstuen følgende:

– Jeg vet at det haster, og jeg vil komme tilbake med konkrete svar før jul.

 En «bekmørk» situasjon 

Svaret provoserer flere aktører i kulturlivet. Jon Leiulfsrud er daglig leder og manager i selskapet Compro og er midt i juleturneen til artisten Adam Douglas. Han er også nestleder i bransjeorganisasjonen Nemaa, medlemsforeningen for bookingagenter og artistmanagere i Norge.

Han forventer ifølge Aftenposten klare svar fra kulturministeren før helgen. Han vil vite om de får dekket alle tap og tapte inntekter, dersom de gjennomfører konsertene frem til jul. Han omtaler situasjonen som «bekmørk».

Fagforbundet for kunst og kultur, Creo, er også skuffet og skrev etter pressekonferansen tirsdag at det var «en katastrofe for kulturlivet».

Trettebergstuen viser ifølge Aftenposten blant annet til at ordningene de har arvet fra den forrige regjeringen, er langt fra tilfredsstillende. Derfor kan de ikke kan trykke «på knappen».

De sier videre at de nå ser på endringer basert på innspill fra bransjen. Det gjelder kompensasjons- og stimuleringsordninger.