Koronahåndtering i kulturbransjen: – Vi er veldig skeptiske til forslagene
– Vi er veldig skeptiske til forslagene. De virker lite gjennomtenkte. For vår del av bransjen er det lett å følge smittevernregler. Det er ikke noe som tyder på at det er farligere å gå på kulturarrangementer enn på et kjøpesenter, sier Marius Widerøe til Klassekampen. Han sitter i arbeidsutvalget til Mir, og er leder i Bransjeforeningen for sceneteknisk produksjon.
Mir, som er et samarbeidsorgan for norsk musikkbransje og representerer mer enn 1000 selskaper og 15.000 enkeltmedlemmer, har gitt sin tilbakemelding til koronakommisjonen, skriver Klassekampen. Kommisjonen har bedt bransjeorganisasjoner om kommentarer til myndighetenes håndtering av koronapandemien. I april la Helsedepartementet frem en ny stategi- og beredeskapsplan for videre håndtering. Det fremgår blant annet at kjøpesentre rammes først ved «høyt nivå», mens arrangementer rammes ved «moderat nivå».
De fremtidige tiltakene har tiltaksnivåer i fem deler: normal hverdag, lavt, moderat, høyt og svært høyt. Ved nivå «høyt» er det pulikumsbegrensning på 50 ved innendørs arrangementer. For kjøpesentre på samme nivå, gjelder normal drift, men med oppfordring til bruk av netthandel/klikk og hent.
Helsedepartementet forsikrer om at det vil kunne gjøres justeringer på tiltakene opp mot konkrete situasjoner:
«Uavhengig av hvordan tiltakspakkene er innrettet i dag, og hvilke smitteverntiltak som er nevnt i tabellene, så må en eventuell vurdering av om man igjen skal innføre smitteverntiltak vurderes opp mot den konkrete situasjonen og hva som er nødvendig og forholdsmessig akkurat da», skriver Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap), statssekretær i Helsedepartementet, til Klassekampen.
Har i for liten grad sett kulturbransjen som næring
Tage Pettersen (H) i Stortingets kulturkomité tror at man i for liten grad har klart å se på kulturbransjen som næring, og at prioriteringen av kjøpesentrene har handlet om hensynet til de næringsdrivende.
– Kulturbransjen er en sektor som med rette føler at de ble rammet hardere enn andre under pandemien, sier han til avisen.