Ivrige skolebarn hopper ut i vannet for å se Jason Taylors undervannskulpturpark.

Foto

Sjøholmen

Kultur møter teknologi langs kyststien i Sandvika

Publisert: 11. februar 2021 kl 02.46
Oppdatert: 11. februar 2021 kl 09.11

Sjøholmen kunst- og kulturhus i Sandvika er et sosialt, men ikke-kommersielt entreprenørskap drevet av tre kreative damer ved navn Mette Torstensen, Kristine Lie Fjørstad og Bjørg Thorhalldottir. Visjonen deres går ut på å nå alle på tvers av generasjoner, religioner og kultur. Siden oppstart i 2018 har over 30.000 mennesker vært innom den 1500 kvadratmeter store villaen fra 1890 ved sjøen.

– Vi ser at alle har sin historie og årsak for å komme inn til huset. Så vi har på en måte lykkes med det vi ønsket – enten det er barnefamiliene som trenger en pause i hverdagen, eller de eldre fine damene som synes det er fantastisk å drikke en kopp te på formiddagen, sier faglig leder Mette Torstensen.

Skal være lavterskel

Torstensen sier at det ikke er et jålete hus. Det skal være en lav terskel for å komme på besøk «hjem» til dem. Folk skal bli sett når de kommer inn, sier hun.

Det er også det viktigste de ser etter i en medarbeider. De er ikke så opptatt av cv, forteller hun. Det viktigste er at de som jobber hos dem kan ta seg av kunder. Siden oppstarten har de derfor hatt arbeidstrening på ungdom som har falt litt utenfor.

Foto

Faglig leder Mette Torstensen (til venstre) sammen med medgründer Kristine Lie Fjørstad. Foto: Sjøholmen

I tillegg har de et samarbeid med Røde Kors, og har flere samarbeid i det belastede området Skytterdalen i Sandvika.

Torstensen synes derfor de har lykkes med å være et sted hvor alle fra Christian Ringnes til vanskeligstilte kan komme og føle seg hjemme.

– Jeg føler vi har lykkes med dette, og så det er på måte litt «børs og katedral-prinsipp» også. Vi gjør en del veldedighet og sosiale prosjekter, og så har vi dem som betaler for å arrangere styremøter og bruker huset, og dem som kjøper kunsten.

Opptatt av kunstformidling

De tre gründerne har alle et godt fotfeste innenfor kunstverdenen. Selv har Torstensen erfaring fra både kunstakademia og den kommersielle kunstverdenen. Hun har alltid være opptatt av kunstformidling og mener kunsten skal være der folk er. Den skal ha en funksjon i folks liv.

Mye av dette handler om nye og spennende måter å formidle kunst på. Da koronapandemien traff Norge og landet stengte ned, kom Sjøholmen-jentene i kontakt med Jonas Haavik fra det norske teknologiselskapet Connected.ART. Han hadde lyst til å jobbe med en hybrid mellom kunst og digitalisering og teknologi.

Pokémon GO for kunstopplevelser

Resultatet ble Skandinavias første virtuelle kunstpark. Den fungerer som en slags Pokémon GO for kunstopplevelser, hvor kunsten ikke er synlig for det blotte øyet, men oppstår på ulike geopunkter langs kyststien på Sjøholmen via en app.

–  Disse kunstverkene er opprinnelig fysiske før de 3D-fotograferes og bearbeides, scannes og animeres. Deretter ødelegges det fysiske objektet, forteller Torstensen.

Disse virtuelle kunstverkene er plassert over 45.000 mål, og er en del av Bærum Kommunes «Perler på en fjord». De er muliggjort med covid-19-utviklingsmidler fra kommunen, den såkalte «Bærumspakken», som et ledd i å skape nye kulturopplevelser som tar hensyn til smittevern.

Foto

Gjennom en app vil du kunne se de skjulte skulpturene og kunsten i landskapet Foto: Sjøholmen

– Tanken er jo at det er jo veldig koronavennlig – man opplever kunst ute. Det er også rettet mot barn og unge og er en ny måte å oppleve kunst på.

Fra før av har Sjøholmen kunst- og kulturhus et sanseloft og en skulpturpark under vann. Dermed har de nå tre ulike verdener publikum kan tre inn i, og som nok kan kategoriseres som utradisjonelle måter å vise og formidle kunst på.

Parken ble ferdigstilt i midten av desember, men Torstensen sier de merker at folk holder seg mye hjemme på grunn av korona og restriksjonene.

Heller ikke skoler og barnehager får lov til å dra på utflukter for tiden, men Torstensen gleder seg til ting blir normalt igjen og de kan utstyre barn og unge med iPader som gjør at de kan gå ut og utforske den virtuelle kunstparken.

Mer av dette i fremtiden

Torstensen tror vi kommer til å se flere møter mellom kultur, teknologi og digitalisering i fremtiden.  Hun håper at dette kan tas inn i museer og lignende, og kan skape en ny formidling av de tradisjonelle ikonene vi allerede har. Den tradisjonelle kunstformidlingen vi har i dag, spesielt ovenfor barn og unge, mener nemlig den faglige lederen er litt «traurig».

Selv kommer de til å utvikle Sjøholmens virtuelle kunstpark med både permanente og midlertidige kunstneriske elementer. De er også i samtaler om å etablere lignende teknologi andre steder.

– Parken kan jo byttes, utvikles og plasseres andre steder. Vi er allerede i dialog med andre kommuner med kyststier for å etablere lignende med lokale kunstnere.

Et av Torstensen håp er for eksempel å kunne leke seg med Brudeferden i Hardanger.

På sett og vis kan vi si at korona har bidratt til innovasjon, mener hun.

– Spesielt innenfor kunst- og kulturformidling har det bidratt til mer innovasjon, fordi du ikke kan ha de fysiske møtene. Man må også tenke litt lengre ut enn den vanlige klassiske streamingen av noe, mener hun.

Foto

Jason Taylors undervannskulpturpark er et internasjonalt prosjekt som også blant annet finnes i Indonesia, Lanzarote og i Mexico. Foto: Inga Vinje Engvik

Foto

Sanseloftet er en magisk verden hvor barna oppfordres til å skjerpe sansene sine. Foto: Inga Vinje Engvik