«Wendy» kom på norske kinoer 8. januar.

Foto

Fox Searchlight Pictures. © 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation

«Wendy»

– Ikke sikkert dere vil gjenkjenne historien om Peter Pan

Publisert: 2. februar 2021 kl 08.50
Oppdatert: 2. februar 2021 kl 09.51

1. Er det riktig å si at «Wendy» er en moderne, men også mer realistisk versjon av fortellingen om den sagnomsuste Peter Pan?

Jeg vil si at det i alle fall er en ny fortolkning av myten om Peter Pan. Om den er mer realistisk, det tror jeg neppe, men den utgir seg kanskje for å være det i forhold til det bildet vi har fra Disney. Og så prøver den kanskje å være litt mer realistisk i sitt uttrykk, men ikke nødvendigvis i fortellingen.

Foto

I spillefilmen «Wendy» skapes det en ny fortolkning av myten om Peter Pan. Foto:Jess Pinkham. © 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation

2. Hvilket nytt syn på historien kommer frem gjennom «Wendy»?

Først og fremst vil jeg si at historien er skrevet kraftig om så man vil ikke nødvendigvis gjenkjenne historien om Peter Pan fra film og litteratur. At den sees gjennom Wendys øyne gir jo selvfølgelig et annet perspektiv. Wendy har andre prioriteringer og andre tanker om hvordan verden henger sammen og om livet og døden, så det kommer naturligvis frem – og det er kanskje noe nytt.

3. Jobbet du med å få gjenskape noe av magien som allerede forbindes med karakterene, i så fall hvordan?

Egentlig ikke. Jeg forholdt meg aldri til at vi skulle lage historien om Peter Pan, eller Wendy som vi kjenner. Jeg forholdt meg egentlig mer til det manuset som var skrevet uten å ta inn for mye av det kulturelle innholdet som allerede finnes. Så det var ikke fordi vi prøvde å gjenskape noe, men vi prøvde selvfølgelig å få frem en litt magisk kvalitet – en magisk realisme heter det vel. Som forhåpentligvis fungerer fint.

4. Filmen hadde premiere i Danmark allerede i september, men kom ikke ut i Norge før 8. januar. Hvorfor tror du Norge henger etter?

Jeg vet ikke. Jeg trodde kanskje den skulle ha premiere i fjor høst i Norge også, men det der er en verden jeg ikke følger med i. Altså distribusjon, kjøp og salg av film og så videre. Det er sikkert en del strategier som ligger til grunn når distributørene velger å slippe en film. Konkurranse med andre filmer for eksempel. Det har også vært et ganske spesielt år med tanke på korona som nå har gjort om på alt, så hvorfor de har valgt å legge den til januar, det vet jeg faktisk ikke. Jeg tror ikke nødvendigvis det er fordi Norge henger etter. De som har valgt å kjøpe filmen i Norge har valgt å vise den da.

5. Hva var det mest spennende med å jobbe med Wendy-prosjektet?

Jeg synes det var veldig spennende å jobbe med en så kompromissløs regissør som Benh Zeitlin. Jeg var veldig fascinert av den forrige filmen hans «Beasts of the Southern Wild», at den hadde et slags rått, lekent og nesten litt nyskapende visuelt uttrykk. Og i tillegg en spennende struktur. Jeg synes også at den var god til å formidle et barns opplevelse av en voksen verden. Så det var spennende å kunne jobbe med ham på et prosjekt som var så ambisiøst og så ekstremt utfordrende på alle mulige måter. Og med et relativt høyt budsjett, uten at man prøvde å tenke at man skulle tilfredsstille et publikum, eller produsenter eller noen studiosjefer. Man hadde frie tøyler og det var veldig spennende

6. Hva var mest krevende?

Hele opptaksprosessen var egentlig ekstremt krevende. Først og fremst fordi vi jobbet med veldig små barn og det er en del restriksjoner forbundet med det, naturlig nok. Hvor lenge de kan jobbe og hvor sent de kan være oppe og så videre. Det var også masse stunts med barn i filmen, og det er ekstremt mange sikkerhetshensyn man må ta i forbindelse med det som også gjør det utfordrende. I tillegg jobbet vi i miljøer som var ganske ekstreme. Vi jobbet i en vulkanisk ørken, i en jungel, på havet, i vannet, i grotter. Altså, det var en del sånne naturelementer vi kjempet imot som gjorde det veldig utfordrende.

Foto

I spillefilmen «Wendy» skapes det en ny fortolkning av myten om Peter Pan. Foto:Fox Searchlight Pictures. © 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation

7. Hva sitter du igjen med?

Først og fremst en stor opplevelse. Det var jo en film der jeg var involvert i 7-8 måneder i alle fall, som er ganske lang tid for en filmfotograf å være involvert i en film. Så jeg sitter jo igjen med en opplevelse for livet. Også i forhold til de menneskene jeg møtte og som jeg jobbet sammen med. De utfordringene vi var igjennom gjorde at vi ble veldig knyttet sammen, og det var viktig for regissør Benh Zeitlin at det føltes som om vi var en slags familie. Det er viktig for ham å jobbe med folk han stoler på som også kan være vennene hans. Det er viktig at han omgir seg med bra folk. Så jeg har fått masse venner ut av det, og masse opplevelser.

8. Hvordan er du som filmfotograf?

Det er sånt man håper andre kan svare på! Men jeg prøver jo så bra som mulig å være en god samarbeidspartner – en god «wingman» til regissøren. Prøver også å være lojal mot regissøren og den visjonen som han eller hun har. På den måten kan jeg komme med mine innspill og kreativ input som forhåpentligvis er med på å opphøye den visjonen sånn at jeg ikke bare er en håndverker eller at jeg ikke bare er på jobb, men at jeg har et kunstnerisk ansvar som jeg også tar seriøst og som regissøren da kan nyte godt av.

Foto

«Wendy» kom på norske kinoer 8. januar. Foto:Fox Searchlight Pictures. © 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation

9. Hva er det med kamera som gjør at du dras mot akkurat det?

Jeg tror det bare startet med å skape. Jeg ble fascinert av det å skape verdener og scener. Jeg var jo innom stillfotografi også en periode, og jobbet litt med videokunst. Men jeg følte at det samarbeidet og den kreative sparringa man har med en regissør og et filmcrew var veldig spennende og noe jeg liker veldig godt i forhold til det litt mer ensomme med å være kunstner.

10. Hva er det neste vi ser av deg?

Den neste filmen som kommer ut i Norge er vel Eskil Vogts «De Uskyldige» som forhåpentligvis kommer til sommeren. Det blir min første norske film. Og så har jeg nettopp avsluttet et prosjekt på Island med en film som heter «Chicken Boy». Jeg er også i gang med utvikling av en norsk spillefilm som heter «Krigsseileren».