Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører
Hvilke kulturelle opplevelser eller verk vil du anbefale til andre?
– Marie Aubert og Mona Høvring representerer to distinkte forfatterstemmer i norsk samtidslitteratur. Begge med et språk som er likefrem, men som samtidig rommer uendelig mye menneskelighet. De skildrer livet med skråblikk, og jeg elsker det. Plateanbefalingene er et eklektisk miks av det som går i tyngst rotasjon hos meg for tiden.
1. Bok: «Voksne mennesker» av Marie Aubert
2. Bok: «Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født» av Mona Høvrin
3. Musikk: Øyvind Torvund: «The Exotica Album med BIT20 Ensemble», med Trond Matsen, Kjetil Møster og Jørgen Træen
4. Musikk: André Brattens album «Pax Americana»
5. Musikk: Combos album «Steelo»
Hvis regjeringen øker kulturbudsjettet med 100 millioner. Hvordan vil du fordele midlene?
– 100 millioner er ikke på langt nær dekkende, for her står de gode tiltakene i kø. Men jeg ville ha prioritert økt støtte til helårsarrangørene. De er hverdagssliterne som sørger for at vi har et unikt mangfoldig konserttilbud i hele landet.
Bør bevilgningene til kultur økes eller må vi innstille oss på reduserte bevilgninger til kultur når eldrebølgen ruller inn over de offentlige budsjettene?
– Kunst og kultur er avgjørende for demokratiet vårt, og avgjørende for oss som mennesker. Derfor bør myndighetene både drive en aktiv kulturpolitikk og sørge for økte bevilgninger fremover, selv om både eldrebølgen og en viruspandemi truer de offentlige budsjettene. Det hjelper ikke å overleve hvis ikke vi har noe å leve for.
Hva er pluss og/eller minus med Abid Raja som kulturminister?
– Abid Raja rakk knapt å bli kjent med kunst- og kulturfeltet før covid-19-bomben smalt, og alt plutselig handlet om krisehåndtering. Det er selvfølgelig en krevende situasjon, men jeg skulle ønske at han opptrådte mer samlende og trygget feltet på at vi har ham i ryggen. Vi har ikke sett nok resultater som tyder på at kunst- og kulturfeltet er viktig for regjeringen.
Satser forlagene for mye på bestselgende forfattere?
– Litteraturfeltet er det kunstfeltet jeg kjenner dårligst, så her er det vanskelig for meg å være bombastisk. Jeg er glad for at vi har en bokavtale og en innkjøpsavtale som bidrar til å sikre bredden i norske utgivelser. Men det er nok liten tvil om at mange gode bøker går under radaren og får for lite oppmerksomhet sett opp mot kvalitet.
Bør teatrene i større grad enn i dag sette opp forestillinger med stor publikumsappell?
– Mange teatre har tung offentlig finansiering slik at de kan presentere en bredde og også sette opp såkalte smalere forestillinger. Her fungerer kulturpolitikken som en korrigering av markedet. For aktører med større grad av egeninntjening er forestillinger med stor publikumsappell avgjørende for å kunne gjøre andre prosjekter. Som ellers i kulturbransjene er også teatrene preget av høy reinvesteringsgrad.
Du får velge én: Hvilken kultursak/kulturform/hvilket kulturarrangement fortjener mer oppmerksomhet?
– Akkurat nå er det umulig ikke å vektlegge behovet for krisetiltak som kan sørge for å holde hele musikklivet flytende gjennom koronakrisen. En undersøkelse av konsekvensene av covid-19-utbruddet i kulturfeltet slo nettopp fast at det er musikkfeltet som er hardest rammet, – og vi trenger langsiktige og treffsikre økonomiske tiltak nå dersom vi skal ha et levende musikkliv etter dette.
Hvis du må velge?
Teater - Rockekonsert
Karl Ove Knausgård - Sigrid Undset
Kino - Netflix
Øl - Vin
Papirbok - E-bok
På scenen - I salen
Beatles - Rolling Stones
Vernissasje - Fotosafari
Vebjørn Sand - Bjarne Melgaard
Opera - Country
Kulturell selvangivelse er en ny spalte der Kulturplot stiller spørsmål om kulturpolitikk og kulturinteresser til personer som engasjerer seg i norsk kulturliv.